nije frka, ali

Hajduk godinu završava s čak 12.5 milijuna eura gubitka, a iz kluba kažu: Mirni smo...

21.12.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Na Poljudu je održana redovna Skupština Hajduka, a najzanimljiviji je bio osvrt o stanju kluba u 2023. godini te financijsko izvješće

'Htio bih se zahvaliti svima u klubu i čestitati svima na 2023. godini. Prva ekipa je ponovno osvojila Kup. Finale Lige prvaka mladih je posebno. Akademija je za stvaranje igrača, ali to je bila potvrda rada. Osvojili smo tri trofeja u omladinskom pogonu. Dogodio se i najveći transfer u povijesti kluba, a ono što je bitno, najveći broj članova, preko 100.000. Zahvaljujem se Našem Hajduku i Odjelu za članstvo. Svi ovi rezultati idu prema cilju. Ovoj upravi fali seniorska Europa, ali smo to uspjeli napraviti s juniorima. Imamo višečlanu upravu, donijeli smo strategiju', kazao je na početku predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić te nastavio:

'Cilj je osvojiti dva prvenstva do 2027. Nadam se da ćemo to ispuniti. Ono što nije dobro je Europa. To je naš neuspjeh. Fali nam Europa da sve bude kako treba. Osvojili smo najveći broj bodova u 2023. U studenom 2020. vrijednost momčadi je bila 19 milijuna eura, sad je 53. To je najveća vrijednost koju smo ostvarili. Puno je lakše ući u Europu s prvog mjesta, nego s drugog ili trećeg. Za navijače je najvažnije prvo mjesto, a za klub je ključna Europa. Zamislite što bi bilo da Hajduk uđe u finale nekog europskog natjecanja. Nama je mjesto u Europi. To je najveći zadatak svih nas u nadolazećim godinama. Marko Livaja je naš ključni igrač, simbol ovakvog Hajduka. Sretni smo da je s nama, znamo da je i on sretan što je tu. Skauting i sportska strana rade dobar posao. Može se vidjeti koliko je to dobro. Čestitam Niki na tome. On sam zna koji su nam ciljevi. Bit svih igrača je da sada žele doći u Hajduk. S obzirom na trenutnu situaciju trebalo bi biti još lakše privlačiti igrače. U zadnjoj utakmici u Zagrebu, od 11 igrača deset je došlo bez odštete. Svi osim Krovinovića. U 2023. smo prodali dvojicu igrača koje smo doveli, Jana Mlakara i Lukasa Grgića. Na njima je klub višestruko zaradio. Bilo nam je vrlo bitno kako ćemo odraditi transfer Luke Vuškovića', nabrajao je Jakobušić te dodao:

  • +47
Dinamo - Hajduk, SuperSport HNL, 17.12.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'To je bilo bitno zbog reputacije kluba. Da bi dobili najveći transfer, to je Engleska. Problem je što Engleska nije EU, ima reperkusija o tome, ali bilo nam je vrlo važno da izaberemo dobar klub. Uspjeli smo napraviti taj transfer bez da je igrač igrao u reprezentaciji. Nije čak bio ni u U-21. Trenutno stanje, od 2004. smo prvi na zimskoj stanci. Gledamo kao da ne vjerujemo da se to događa. Ono što nas zanima su pripreme i prva utakmica s Rijekom. Iznad smo svog financijskog potencijala. Imamo drugi proračun HNL-a, a prvi smo. Afirmirali smo dvojicu mladih igrača, Rokasa Pukštasa i Niku Sigura. Na jednoj od prvih skupština otkad sam tu odlučili smo ukinuti drugu momčad. Imamo Radomlje, Solin, Široki Brijeg. U tri države imamo tri kluba partnera. Svaki ima svoju autonomiju, ali razvijamo igrače. Sigur je došao iz Radomlja. Nadamo se takvoj suradnji i sa Širokim i sa Solinom. Sa svim igračima smo potpisali ugovore. Ovi koji dođu iza nas imat će ekipu s tri godine ugovora i više. To je najveća vrijednost. Vrlo je bitno kada odeš da ostaviš klub bolji nego kada si došao. Ženski klub ima najuspješniju sezonu. Prvi put smo stavili i žensku ekipu na kalendar. I oni su ambiciozni. Preko 200 djevojčica trenira. Za njih tek dobro vrijeme dolazi. Nemojte se iznenaditi ako iduće sezone ŽNK Hajduk bude igrao Ligu prvaka na Poljudu. Ove godine imamo jednu od najmlađih momčadi juniorskog HNL-a. Možda pati rezultat, ali naš cilj je razviti dvojicu igrača za seniore. Imali smo trenera juniora Tonija Golema koji je otišao u Rudeš. To nas je malo poremetilo, ali ne pravimo probleme. Podigli smo razinu rada u svim segmentima. Implementirali smo WISC test koji mjeri nogometnu inteligenciju za igrače Akademije. To je nešto po uzoru na AZ Alkmaar. Imamo i psihološko-pedagoški rad. Značajan broj klubova dolazi nama. Žele vidjeti kako mi radimo. Čestitke Akademiji na radu i na svemu što implementiramo, a nije vidljivo. Imamo pet ljudi u skautingu, predano rade, dosta su po terenu. To daje rezultate. Ne bi mi bili na prvom mjestu da nije skautinga i selekcije.'

Članica uprave Marinka Akrap dala osvrt o marketinškim projektima u 2023. godini.

'Važno nam je da stvorimo prodajni potencijal u svakom projektu. Dobar primjer je zeleni dres. Imali smo akciju 'Za bolji svit, Hajduk Split', a potom je došao zeleni dres. Sve naše kampanje su pomno smišljene. Gledamo što rade veliki klubovi. Ako želite stvoriti dodanu vrijednost onda ne možete istim ljudima prodavati iste proizvode. Imamo kolekciju za kućne ljubimce, proizvode za njegu... Imamo dva nova sponzora koji nisu nikad bili sponzori Hajduka. To je Lukoil, a tu je Nexe. S njima će početkom iduće godine potpisati suradnju. Njihovo ime će biti na juniorskim prsima. Prihod je 6.223.309 eura, od čega je 28.400 prodanih dresova. Prihod je 40% veći nego prošle godine. Svaka kampanja je gradila priču koja je dovela do ovog rezultata', kazala je Akrap.

Gubitak Hajduka u fiskalnoj godini 2023. iznosi 12.47 milijuna eura, a o financijama je govorio član uprave Ivan Matana.

'Ovaj gubitak će biti računovodstveni, 'cash flow' je siguran. To je bolja opcija. Imamo prihode koji će se proknjižiti 2025. godine. Mi smo mirni, a prihodi će doći. U 2025. će netko imati 11 ili 15 milijuna dobiti, a hoće li imati keša, to ćemo vidjeti. Prihodi od ulaznica su veći za 10%. Prihod od TV prava su dvostruko veći u odnosu na 2022. Komercijalni prihodi su zabilježili najveći rast, a izostali su prihodi od Europe. Troškovi zaposlenika su rasli zbog troškova stručnog stožera prve momčadi i jačanje rostera. Prije smo imali jednog skladištara, sad imamo tri plus student servis', kaže Matana.

'Izabrali smo ovaj put, to je bila poslovna odluka. Mogli smo prodati jednog ili dvojicu igrača i biti mirni, ali ovo je bila poslovna odluka koju smo ciljano napravili. Imali smo opciju da budemo u plusu', tvrdi Jakobušić, a Matana pojašnjava:

  • +4
Skupština Hajduka 21.12.2023. Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

'Minus je veći nego zadnje dvije godine. Ali, razumijem s obzirom na transfer Vuškovića. Prihodi rastu, brojke su bolje, ali 12 milijuna eura je cifra koja nije mala i treba ih nabaviti. Ta cifra predstavlja rizik poslovanja. Toga svi moramo biti svjesni. Krećemo se na tom nivou, 10, 11 milijuna minusa. Da smo proknjižili transfer Luke Vuškovića završili bi godinu s pozitivnim rezultatom. Kao što sam prije desetak dana govorio na Gradskom vijeću, izgledno je da ćemo ovu godinu završiti s gubitkom, s obzirom da spomenuti rekordni transfer Vuškovića neće još biti proknjižen.'

Jakobušić je otkrio i koliko je stotina tisuća eura Hajduk platio na ime kazni...

'HNS? Prije je bio prazan slajd, sada smo stavili 1%. Radi se o 1% naknade koju je izglasao HNS, bez obzira što klubovi nisu bili za to. Zašto? Zato što mogu. Mogli su i 10%. Valjda su mislili da je to bezobrazno. Mogli su dati i od svojih nagrada. Ok, nije nam nitko kriv. Klubovi su sami krivi. Da imamo udrugu drugačije bi razgovarali. Klubovi su rekli da će tužiti, ali...Očigledno im nismo potrebni. Mi smo u 2022. smo platili 244.000 eura kazni, a u 2023. je taj iznos narastao na 428.000. Nije da nismo nekad zaslužili, ali očigledno Hajduk nije potreban HNS-u. U bitci za prvo mjesto nećemo dozvoliti da nas itko opstruira. Mi se bavimo sami sa sobom. Za stvaranje jakog i moćnog Hajduka, jako smo blizu. Fali nam jedan sportski uspjeh u vidu seniora koji sad osjećamo. Bude li opstrukcija, znat ćemo se postaviti i odgovoriti. Navijači su naša najveća snaga. Mi pridonosimo HNL-u, a HNS ne pridonosi nama. Zahvalio bih se svim klubovima. Devet klubova ima problem kada mi dolazimo. Ti klubovi nam izlaze u susret. Imaju oni svojih problema, ograničenost. Imaju više troškova nego zarade. Mi dolazimo gledati Hajduka. Ne dolazimo navijati kontra, zato nas je toliko. Ne zanima nas tko je s druge strane. Prošli smo 105.000 članova. Prvi put prijeđena je granica od 100.000. Da smo prvaci ili ušli u Europi vjerujem da bi došli do 112.000', kaže Jakobušić.