SLAVILA 2:1 PROTIV NIGERIJE

Grčka preokretom do prve pobjede na SP-ima

17.06.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Iako smo s puno strepnje čekali dvoboj Grčke i Nigerije, u Bloemfonteinu su ove dvije reprezentacije odigrale izuzetno zanimljivu utakmicu. Nigerija je povela preko Uchea, potom je Kaita zaradio crveni karton, a onda su Grci preokrenuli za svoju prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima

Iako su prve dvije utakmice drugog kola najavile bolje partije na ovom SP-u, činjenica da igraju Grci pobudila je sumnju u dosadnu utakmicu. Naime, Grci u svoja četiri izdanja na SP-ima nisu pobijedili, ali ni zabili gol. A tako je i dvoboj, u kojem su Grci igrali protiv Nigerije, i počeo. Jasno, Nigerija je bila puno agilnija i opasnija, dok su se Grci uglavnom branili. Tek rijetke pokušaje Rehhagelove momčadi mogli bi nazvati naivnima jer Karagounis je dva puta pokušao s centra iznenaditi Enyeama.

Najopasniji među 'orlovima' bio je Yakubu, ali njegova dva pokušaja zaustavljala je grčka obrana. No, zato je Tzorvasa u potpunosti iznenadio udarac Uchea, koji je uputio iz slobodnjaka s nekih 40-ak metara. Što je još smješnije, grčki je vratar je stajao negdje na sredini gola, ali ni takav nije stigao bolje reagirati. Bilo je to vodstvo Nigerije 1:0.

Iako se očekivao raspad Grka, oni se nisu predavali. Doduše, taj je pogodak dao krila i 'orlovima'. Karagounis je u dva navrata prijetio Enyeami, ali opet vrlo naivno. No, zato je Torosidis, iako je stajao uz aut liniju, na centru, napravio potez utakmice. Izazvao je reakciju Kaite, koji ga je udario kopačkom, na što je reagirao sudac Oscar Ruiz i potjerao ga u svlačionicu. Odlična je bila i reakcija Otta Rehhagela, koji je odmah uveo još jednog napadača, svjestan da samo napadačkom igrom može do gola. Pitanje je samo što je čekao njegov kolega na nigerijskoj klupi, Lars Lagerback.

Grci su pritisnuli svim silama i do kraja prvog poluvremena stigli su do izjednačenja. Salpingidis je pucao iz daljine, a lopta se odbila od Harune i ušla u mrežu za 1:1. Bio je to prvi gol Grka na SP-ima.

U drugom dijelu vidjeli smo jednako atraktivnu utakmicu, s puno gol prilika koje su uspješno zaustavljali Enyeama, ali i Tzorvas. No, nigerijski golman koji je čuda branio i protiv Argentine, napravio je jednu jedinu grešku, koju je kaznio Torosidis, junak grčke momčadi. Naime, Tziolis je pucao iz daljine, vratar je nespretno odbio loptu, a Torosidis je mirno poentirao za 2:1.

Do kraja utakmice obje su momčadi imale još poneku prigodu za gol, ali nisu nijednu iskoristile te je tako Grčka stigla do prve pobjede na SP-ima. Nigerija je pak, s drugim porazom, ispala iz konkurencije za plasman u osminu finala.


GRČKA - NIGERIJA 2:1 (1:1)

Strijelci: 0:1 Uche (16), 1:1 Salpingidis (44), Torosidis (71')
Crveni karton: Kaite (33')

GRČKA: Tzorvas - Kyrgiakos, Vyntra, Papadopoulos, Torosidis - Papastathopoulos (Samaras 37) - Salpingidis, Tziolis, Karagounis, Katsouranis - Gekas (Ninis 79)

NIGERIJA:
Enyeama - Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo (Echiejile 55, Afolabi 79) - Kaita, Etuhu, Haruna, Uche - Odemwingie (Obasi 46) - Yakubu
Prvi gol Grka u njihovim nastupima na SP-ima