KOLUMBIJI SVIH DEVET

Grci u svom stilu; prošli grupu i dobili Kostariku!

25.06.2014 u 00:14

Bionic
Reading

Pogotkom iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi grčka nogometna reprezentacija je pobijedila Obalu Bjelokosti s 2-1 i izborila plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva u Brazilu...

U nevjerojatnom raspletu bitke u Fortalezi u posljednjim je sekundama Giorgos Samaras pao nakon kontakta s Giovannijem Sijem. Sudac je pokazao na bijelu točku, a Samaras je sam zabio za pobjedu Grčke i plasman u osminu finala! Bjelokošćani su, pak, nakon uvodne pobjede protiv Japana upisali dva poraza u nizu i ostali praznih ruku.

Grci su imali puno peha na startu utakmice jer su već do 24. minute zbog ozljeda morali izaći Panagiotis Kone i golman Orestis Karnezis. Osim toga, u 33. minuti je Jose Holebas pogodio prečku. No, devet minuta kasnije je Andreas Samaris, koji je ušao umjesto Konea, ipak donio Grčkoj prednost. Pogrešku je na svojoj polovici napravio Ismail Tiote, lopte se dokopao Giorgos Samaras i proslijedio je do Samarisa koji je prevario Boubacara Barryja za 1-0.

U nastavku utakmice Grci su još jednom uzdrmali prečku (Georgios Karagounis), a Obala Bjelokosti je do izjednačenja došla u 74. minuti kada je Gervinho asistirao strijelcu Wilfriedu Bonyju. Sve do posljednje minute Bjelokošćani su držali mjesto u nokaut-fazi, a onda je Samaras pao i Grčka je otišla osminu finala u kojoj će igrati protiv Kostarike.


U drugoj utakmici skupine Kolumbija je potvrdila prvo mjesto, pobijedivši u Cuiabi Japan s 4-1. U osmini finale je u subotu čeka južnoamerički okršaj protiv Urugvaja.

Kolumbija je povela u 17. minuti iz kaznenog udarca nakon što je Yasuyuki Konno srušio Adriana Ramosa. Precizan je s bijele točke bio Juan Cuadrado. Japanci su nakon toga krenuli po izjednačenje, a napadi su im se isplatili u prvoj minuti sudačke nadoknade kada je Keisuke Honda nabacio s desne strane, a Shinji Okazaki pobjegao čuvaru i glavom pospremio loptu u mrežu.

Kolumbijski je izbornik Jose Pekerman na početku drugog poluvremena u igru uveo svoju najveću zvijezdu Jamesa Rodrigueza. Južnoamerička je reprezentacija odmah ubacila u višu brzinu i u 55. minuti došla do novog vodstva: strijelac je bio Jackson Martinez, a asistent Rodriguez. Isti dvojac stoji i iza trećeg pogotka Kolumbijaca u 82. minuti. Ponovno je Rodriguez asistirao za Martineza koji je lijepom varkom izbacio Atsuta Uchidu i zabio za 3-1. U posljednjoj minuti utakmice briljantni Rodriguez je na asistenciju Ramosa postigao pogodak za konačnih 4-1. Treći mu je to gol na ovom prvenstvu.

Svakako treba istaknuti da je kolumbijski izbornik u 84. minuti uveo u igru rezervnog vratara Faryda Mondragona koji je s 43 godine postao najstariji nogometaš u povijesti koji je zaigrao na SP-u.

SP u nogometu, 3. kolo skupine C:

Kolumbija - Japan 4-1 (Cuadrado 17 - 11m, Martinez 55, 82, Rodriguez 90 / Okazaki 45+1)

Grčka - Obala Bjelokosti 2-1 (Samaris 42, Samaras 90+3 - 11m / Bony 74)

Redoslijed: 1. Kolumbija 9, 2. Grčka 4, 3. Obala Bjelokosti 3, Japan 1