AKO NE IDE NA LEDU...

Graz uzvraća: Ne priznajemo pobjedu Medveščaka

05.11.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Vodstvo Graza uputilo je službenu žalbu na nedjeljnu pobjedu Medveščaka od 6:5 zato što je Kyle Greentree navodno igrao u vrijeme kad je trebao biti na klupi za kažnjene igrače

Ponavlja li se povijest? Sjećate li se one akcije u stilu Jamesa Bonda, kad su 'medvjedi' iz Slovačke doveli Matu Tomljenovića izravno na utakmicu s Klagenfurtom, pobijedili, a poslije zbog navodne nepravilne registracije izgubili bodove za 'zelenim stolom'? Kontra Graza nije bilo nepravilnosti takve vrste, no austrijski domaćini nedjeljne utakmice, koju su, usput rečeno, izgubili, tvrde da se sva pravila hokejaške igre ipak nisu poštivala. Naravno, na njihovu štetu!

U prilično turbulentnoj utakmici, tijekom koje su frcale šake i isključenja, a suci su u više navrata izgledali posve izgubljeno, 'medvjedi' su stigli do tijesne, ali zaslužene pobjede 6:5 i prilično veselo se vratili u Zagreb. No po povratku kući dočekalo ih je neugodno iznenađenje: čelnici Graza uputili su službenu žalbu jer su navodno suci propustili ispratiti jednog gostujućeg igrača do boksa za kažnjene igrače, pa je on, umjesto da odradi kaznu, igrao i sudjelovao kod jednog od golova Medveščaka.

Riječ je o Klyeu Greentreeju, no gdje je i kad on trebao biti, to bi trebala utvrditi ekspertiza vodstva Ebel lige. Kako bilo, Medveščak ne bi smio izgubiti bodove, jer se pogreška, ako je i postojala, ne može pripisati gostujućoj klupi, nego eventualno sucima, pa čak i zapisničkom stolu, koji su organizirali - domaćini. Graz u svom priopćenju navodi da se žalba ne odnosi na želju o poništavanju utakmice i dodjeli bodova poraženoj momčadi, nego da žele ponoviti posljednjih 28 minuta utakmice.

Tko je tu lud?

Dvije su stvari zanimljive u slučaju Grazove žalbe. Prva je ta da Kyle Greentree uopće nije na službenom popisu kažnjenih igrača, ne samo u spornoj 32. minuti, nego ni tijekom cijele utakmice, a druga da je u 32. minuti pogodak postigao - Graz, i to preko svog superstara Thomasa Vaneka. Znači li to da će se poništiti i taj gol za 3:1 domaćina? Usput, Greentree nije čak ni u statistici strijelaca ili asistenata...

Zanimljivo, Grazeri su se žalili i prošle sezone, kad je također Medveščak slavio u gostima, tvrdeći da jedan od golova 'medvjeda' nije prošao gol crtu, nego je ušao u gol kroz rupu u mreži. Tada se Ebel oglasio odbijajući žalbu. Vjerojatno poučeni tim iskustvom, sad čelnici Graza uzvikuju kako bi sve osim poništavanja posljednjih 28 minuta utakmice bilo, vjerovali ili ne, sramota za austrijski hokej. Pitanje je onda zašto se nisu potrudili bolje organizirati utakmicu i zašto za propust koji naglašavaju ne krive svoj zapisnički stol. Ili je jednostavno stvar u tome da  oproštaj Thomasa Vaneka ne smije završiti - porazom?

Do ponedjeljka navečer Medveščak još nije dobio nikakvu službenu informaciju o žalbi, pogotovo ne o neuobičajenoj želji Graza da se utakmica nastavi od 32. minute. Stoga još nema ni službene izjave predstavnika zagrebačkog kluba na tu temu.

Kako bilo, bit će zanimljivo vidjeti presudu Ebela. Kakva god bila, podići će itekakvu prašinu...