RANGERSI GA ODBILI

Gazda Phoenix Sunsa kupuje španjolski nogometni klub?

24.06.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Američki bankar i većinski vlasnik NBA momčadi Phoenix Suns Robert Sarver ponudio je 55 milijuna eura za kupnju španjolskog nogometnog prvoligaša Levantea.

Fondacija Levante, vlasnik 72 posto klupskih dionica, u utorak je većinom glasova odlučila početi pregovore o prodaji kluba osnovanog 1910. godine. Od 31 člana 24 su glasovala za otvaranje pregovora.

Klub iz Valencije lani je završio na 14. mjestu u španjolskom nogometnom prvenstvu. Uprava je sredinom lipnja izjavila da nema ni ekonomske niti sportske potrebe za prodajom, no napomenula je da želi napraviti iskorak u kvaliteti. Levante ima dug od 28 milijuna eura no on ne ugrožava stabilnost kluba. Detalji i planovi američkog ulagača nisu objavljeni.

Robert Sarver u siječnju je htio kupiti većinski udio u posrnulom škotskom velikanu Glasgow Rangersu, no uprava je odbila njegovu ponudu od 20 milijuna funti uz obrazloženje da većina dioničara ne bi podržala takvu odluku. Bio je to drugi pokušaj 53-godišnjeg američkog bankara da kupi Rangerse, nakon što je prvotno ponudio 18 milijuna funti, što je vodstvo kluba ocijenilo nedovoljnim.

Posljednjih godina, od izbijanja gospodarske krize u Španjolskoj, azijski i arapski bogataši kupili su udjele u nekoliko španjolskih prvoligaša poput Malage i Atletico Madrida. Lani je singapurski poduzetnik Peter Slim postao vlasnik Valencije koja je ove sezone zauzela četvrto mjesto u španjolskom prvenstvu.