RAPSODIJA ARGENTINE

'Gauči' razvalili Koreju i podsjetili na povijest

17.06.2010 u 15:15

Bionic
Reading

U prvoj utakmici drugog kola skupine B na Svjetskom prvenstvu u JAR-u Argentina je demolirala Južnu Koreju sa 4:1 i praktički se plasirala u osminu finala

U danima prije početka utakmice argentinski mediji su već upisali tri boda protiv Južne Koreje. Više se pisalo o Maradoninim verbalnim napadima na Pelea i Platinija nego o Azijcima koji su u prvom kolu demolirali Grke. Takav podcjenjivački pristup novinara te južnoameričke zemlje na kraju se pokazao opravdanim. 'Gauči' su slomili Korejce i s dvije pobjede si trasirali put prema osmini finala.

Rastrčani, ali tehnički inferiorni suparnici pokleknuli su u prvom dijelu dva puta. U 17. minuti Messi je snažno ubacio, a Chu Young nije reagirao kapetanski, lopta ga je pogodila u nogu i prošla kraj iznenađenog vratara Sungr Yonga. Argentina je dominirala, a plod toga je bio novi gol. Ovoga puta je Higuain izbjegao zaleđe i u 33. minuti glavom zatresao mrežu. 'Gauči' su mogli biti uvjerljiviji da su udarci Teveza, Di Marije i Mesija bili precizniji, no umjesto toga su dali nadu suparniku. Demichelis je bio neoprezan, loptu mu je ukrao Chung Yong i zatim svladao nemoćnog Romera doslovce u posljednjoj sekundi poluvremena.

Zanimljiv je bio i nastavak. Messi i Higuain su opet bili u izglednim situacijama, no nepreciznost i korejski vratar spriječili su da utakmica ode u mirne vode. U 58. minuti Kihun je izašao pred vratara Romera, ali je njegov udarac s desne strane iskosa otišao pred lijeve vratnice. Kako argentinski navijači ne bi morali strepiti od nove gluposti zadnje linije, pobrinuli su se Messi i Higuain. Napadač Barcelone je pucao s lijeve strane iskosa, golman mu je obranio, Messi je dobio još jednu priliku, no lopta je pogodila vratnicu. Na odbijanac je naletio Higuain i sve riješio.

Do kraja utakmice Higuain je zabio i treći svoj gol i tako istaknuo kandidaturu za prvog strijelca SP-a. Dodavač je bio Aguero, a golgeteru Reala nije bilo teško s nekoliko metara glavom opet razveseliti svoje navijače. Bio je to četvrti hat-trick nekog argentinskog igrača (Stabile 1930, Batistuta 1994. i 1998) u 48 Fifinih svjetskih prvenstava.

Treba spomenuti kako je na SP-u 1986. Argentina u skupini svladala Južnu Koreju 3:1 i tada otišla do naslova. Možda se povijest ponavlja.

ARGENTINA - JUŽNA KOREJA 4:1

Johannesburg, stadion Soccer City, gledatelja 82.174, sudac Frank De Bleeckere (Belgija)

STRIJELCI: 1-0 Park Chu-young (16-autogol), 2-0 Gonzalo Higuain (33), 2-1 Lee Chung-yong (45+1), 3-1 Gonzalo Higuain (76), 4-1 Gonzalo Higuain (80).

ARGENTINA: Romero - Demichelis, Samuel (od 23. Burdisso), Heinze - Gutierrez, Maxi Rodriguez, Mascherano, Di Maria - Messi - Higuain (od 82. Bolatti), Tevez (od 75. Aguero).

JUŽNA KOREJA: Jung - Oh, Cho, Lee Jung-soo, Lee Young-pyo - Lee Chung-yong (od 81. Lee Dong-gook), Kim Jung-woo, Ki (od 46. Kim Nam-il),Yeom - Park Ji-sung, Park Chu-young.

Prvi gol Higuaina