USPJELO NJEMAČKOJ I FRANCUSKOJ

'Furija' može objediniti naslove i ući u povijest

08.07.2010 u 10:38

Bionic
Reading

Kroz povijest samo su dvije reprezentacije uspjele u jednom ciklusu objediniti titule europskog i svjetskog prvaka. To je uspjelo Njemačkoj, Francuskoj, a prilika da postane treća reprezentacija kojoj je to uspjelo smiješi se Španjolskoj

Prije dvije godine u Beču, Španjolska je pobjedom nad Njemačkom 1:0 osvojila naslov europskog prvaka. Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici 'furija' ima priliku doći do jedinstvenog rezultat – objediniti europsku i svjetsku titulu i tako potvrditi primat najjače nogometne sile na planetu.

Gledajući u povijest, tek su Njemačka i Francuska objedinile dvije najcjenjenije titule. Prije 38 godina, točnije 1972, tadašnja Zapadna Njemačka pobijedila je u finalu Europskog prvenstva što se održavalo u Belgiji, SSSR 3:0, da bi dvije godine kasnije u Münchenu pobijedila s 2:1 Nizozemsku i tako u dvije godine osvojila naslov europskog i svjetskog prvaka.

Druga zemlja kojoj je to uspjelo je Francuska, no za razliku od tadašnje Zapadne Njemačke, 'tricolori' su prvo osvojili naslov svjetskih prvaka, i to u svojoj domovini 1998. pobijedivši Brazil 3:0, da bi na Euru 2000. što se igralo u Belgiji i Nizozemskoj nakon produžetka pobijedili Italiju 2:1.

Njemačka i Francuska su već ušli u povijest, a sada takvu priliku imaju i Španjolci. Pred njima je samo jedna prepreka – Nizozemska.