lige petice

Freiburg ostao u igri za Ligu prvaka; Lyon slomio Monaco; Cadizu bodovi spasa

19.05.2023 u 23:18

Bionic
Reading

U četiri različita prvenstva koja pripadaju Ligama petice odigrana je po jedna utakmica

NJEMAČKA LIGA

Nogometaši Freiburga su pred svojim navijačima svladali Wolfsburg sa 2:0 u prvoj utakmici 33. kola njemačke Bundeslige i tako ostali u igri za plasman u Ligu prvaka. Odluka o pobjedniku pala je u posljednjih 20 minuta utakmice, kad su za domaću momčad golove postigli Christian Gunter (71) i Nils Petersen (75), a kod oba pogotka je u ulozi dodavača bio Roland Sallai. U gostujućoj momčadi koju vodi Niko Kovač, Bartol Franjić je ostao na klupi za pričuve.

Petoplasirani Freiburg je 17. pobjedom došao do 59 bodova, čime se izjednačio s četvrtoplasiranim Union Berlinom koji će u subotu gostovati kod Hoffenheima. Samo bod više ima RB Leipzig kojeg čeka subotnje gostovanje kod vodećeg Bayerna (68). Bavarci dva kola prije kraja imaju bod prednosti u odnosu na Borussiju Dortmund koja će u nedjelju gostovati u Augsburgu.

Bayern i Borussia Dortmund imaju mjesto u Ligi prvaka, a preidružit će im se još dvije momčadi iz trolista koji čine RB Leipzig, Union Berlin i Freiburg.

Wolfsburg je sa 49 bodova na sedmom mjestu i bodovno je izjednačen sa šestoplasiranim Bayerom koji ima utakmicu manje. Šesto mjesto donosi nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

FRANCUSKA LIGA

U prvoj utakmici 36. kola francuskog nogometnog prvenstva Lyon je s uvjerljivih 3:1 svladao Monaco. Gosti su poveli već u 2. minuti pogotkom Wissama Ben Yeddera iz kaznenog udarca. Uslijedio je preokret u kojem je Alexandre Lacazette izjednačio u 38. minuti, a pobjedu domaćoj momčadi donijeli su Maxence Caqueret (57) i Rayan Cherki (78).

Lyon je pobjedom došao do 59 bodova i uključio se u borbu za šesto mjesto koje donosi plasman u kvalifikacije za Europsku ligu. Bod više, uz itakmicu manje ima Lille, a 59 bodova ima Rennes, također uz utakmicu manje.

Monaco je sa 65 bodova na petom mjestu, a porazom je ispao iz utrke za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, jer trećeplasirani Marseille ima osam bodova više i utakmicu manje. Na vrhu je PSG sa 81 bodom, a drugi je Lens sa 75.

ŠPANJOLSKA LIGA

Nogometaši Cadiza ostvarili su značajnu pobjedu u 35. kolu španjolske LaLige svladavši pred svojim navijačima Valladolid sa 2:0. Domaćinu je loše krenulo kad Alcaraz u 36. minuti nije realizirao kazneni udarac, ali je Theo Bogonda (70, 76-11m) s dva pogotka u drugom poluvremenu donio tri pobjedu Cadizu koji je sa 38 bodova privremeno skočio na 14. mjesto i odmaknuo se četiri boda iznad zone ispadanja.

Valladolid je sa 35 bodova ostao na 17. mjestu. Uz već otpisani Elche (19 bodova), najbliže preseljenju u niži rang su Getafe (34) i Espanyol (31). Između Cadiza i Valladolida smjestili su se Valencia (37) i Almeria (36). Vodeća Barcelona (85) je već proslavila naslov prvaka, a u Ligi prvaka će joj se u sljedećoj sezoni pridružiti Real Madrid (71), Atletico Madrid (69) i najvjerojatnije Real Sociedad (62) koji u subotu gostuje na Camp Nou.

TALIJANSKA LIGA

Sassuolo i Monza su u petak otvorili 36. kolo talijanske Serie A u Reggiu Emiliji, a gosti su slavili sa 2:1. Poveo je Sassuolo u sučevom dodatku prvog dijela golom Domenica Berardija iz kaznenog udarca (45+6), gosti su preokrenuli rezultat u drugom poluvremenu. Patrick Ciurria je u 60. minuti izjednačio, a osam minuta poslije Sassuolo je ostao s igračem manje, zbog drugog žutog kartona Tressoldija. U trećoj minuti sučevog dodatka pobjedu Monzi donio je Matteo Pessina.

Martin Erlić je odigrao cijelu utakmicu za Sassuolo koji je doživio treći poraz u posljednje četiri utakmice i sa 44 boda je na 13. mjestu bez straha od ispadanja u niži rang.

Monza je sa 52 boda na osmom mjestu, ali je bez izgleda za plasman u europska natjecanja. Napoli je s 83 boda uvjerljivo osvojio prvenstvo. Juventus (69), Inter (66), Lazio (65) i Milan (61) bore se za mjesta u Ligi prvaka. Sampdoria (18) je već drugoligaš, a nije daleko od toga ni Cremonese (24). Najbliži ispadanju su još Verona (30) i Spezia (30).