NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Franz Beckenbauer

08.06.2010 u 16:53

Bionic
Reading

Igrao je elegantno, ali uz njemačku čvrstinu; upravljao je obranom, a imao je tehniku vezista koji u prodoru naniže trojicu; činilo se da s loptom znade sve, iako je preferirao naizgled jednostavnost, ne razmećući se 'cirkuskim' potezima. Bio je faca, pojavnost igrom i držanjem, znao je voditi u pobjede, biti taktičan, biti autoritet. Zato je već skoro pola stoljeća simbol njemačke nogometne superiornosti: Kaiser Franz – car Franjo njemačkog nogometa

Ime i prezime: Franz Anton Beckenbauer
Reprezentacija: Zapadna Njemačka
Pozicija: libero, zadnji vezni
Svjetska prvenstva: 1966, 1970, 1974.
Naslovi: 1

O Beckenbauerovoj fami svjedoči i legendarni skeč Monty Pythona, kada nogometni meč igraju filozofi antičke Grčke protiv filozofa iz novovjeke Njemačke: uz Hegela, Kanta, Schopenhauera i ostale, dres s brojem šest ipak je sačuvan za Beckenbauera.

Kao 21-godišnjak nastupio je u Engleskoj na svom prvom World Cupu. Samo tri godine ranije reprezentativna karijera budućeg Kaisera bila je ugrožena suspenzijom, i to zato što je u praskozorje seksualne revolucije kao tinejdžer imao trudnu djevojku, a odbijao se njome oženiti. Seksualne afere i razvodi pratit će ga i mnogo kasnije, u dobi kad neki postaju djedovi...

Elem, već '66. u Engleskoj zadivio je nogometni svijet zabivši četiri gola iako je igrao otraga. Zapadna Njemačka se preko Urugvaja i SSSR-a probila do finala s domaćinima te tamo izgubila 4:2 u vjerojatno najprijepornijem finalu svih mundijala, nakon što su Hurstovu loptu, odbijenu od prečke na samu gol liniju, suci označili kao pogodak za 3:2.

Četiri godine kasnije u Meksiku Englezi su u revanšu vodili 2:0 i baš je Beckenbauer inicirao osvetnički preokret sjajno odapetim udarcem iz driblinga s vrha 16-erca. U polufinalu Nijemci su izgubili 'Jahrhundertspiel' (meč stoljeća) protiv Italije. Kaiseru je u tom meču pukla ključna kost, ali kako su Nijemci već iskoristili sve izmjene, odlučio je ostati na terenu i igrati produžetke sa zamotanom rukom!

Naplata dugova stigla je kod kuće, u Zapadnoj Njemačkoj '74. U finalu je Beckenbauerom prevođena 'Elfova' obrana uspjela uštopati 'totalni nogomet' Nizozemske i njenog genija Johana Cruyffa. Njemačka je postala prva reprezentacija s uzastopnim pobjedama na Euru i Mundijalu, isto je kasnije uspjela ponoviti samo Zidaneova Francuska.

Po završetku igračkog perioda, prihvatio je Beckenbauer i izbornički izazov: '86. je odveo Njemačku do finala, a '90. su osvojili naslov u Italiji.

Kasnije je trenirao Bayern iz rodnog mu Münchena, a kao potpredsjednik Njemačkog nogometnog saveza osigurao je domaćinstvo SP-a 2006. godine. Uspjeh do uspjeha. I danas, kada odluči nešto prozboriti o nogometu, njegove riječi stvaraju u svijetu posebnu rezonanciju.

Franz Beckenbauer