liga nacija

Francuzi pred velikim imperativom uoči dolaska Hrvatske, a Deschamps potpuno opušten: Sigurno se i Zlatko pita isto...

12.06.2022 u 17:49

Bionic
Reading

U ponedjeljak od 20.45 sati na Stade de Franceu u St. Denisu, u četvrtom kolu najjačeg razreda Lige nacija, snage će odmjeriti nogometne reprezentacije Francuske i Hrvatske. Prije nekoliko dana u Splitu ogled je završio 1:1. Nakon tri odigrana kola, aktualni svjetski prvak na dnu je skupine, s dva remija i jednim porazom

Trenutačno u skupini vode Danci sa šest bodova, Austrija i Hrvatska imaju po četiri boda, dok su svjetski prvaci Francuzi na začelju s dva boda.

Nakon tri utakmice bez pobjede, Francuska mora pobijediti ako se želi ostati u igri za plasman na Final Four, ali i kako bi se udaljila od pada u drugi jakosni razred.

U ponedjeljak je posljednja utakmica i želimo udružiti sve snage kako bismo pobijedili Hrvatsku i dobro završili ovaj ciklus', kazao je francuski izbornik Didier Deschamps na novinarskoj konferenciji u Parizu.

Bit će to četvrti ogled za Tricolore i Vatrene u jedanaest dana.

'Neću se buniti, nagomilani umor je tu za sve selekcije. Iz meča u meč smo imali problema, napustili su nas Varane, Kante i Lucas Hernandez. No, i moje kolege su u sličnoj situaciji. Neću se žaliti', rekao je Deschamps dodavši:

'Nema ništa što me nervira, svaki put se prilagođavam kako ne bih riskirao s igračima ako su jako umorni, ili ako imaju problema'.

Francuske kolege su izvukle podatak kako je Dechamps otkako je 2012. preuzeo reprezentaciju koristio 100 igrača u 129 susreta, od kojih je posljednji, Ibrahima Konate, startao u petak protiv Austrije.

'Iz utakmice u utakmicu moramo se mijenjati, umor je tu za svakoga, moramo ga uzeti u obzir. Pozitivna strana je što će svi dobiti prilioku. Što se tiče budućnosti i onoga što nas čeka, to je jako dobra stvar'.

Osvrnuo se i na promjenu formacije od trojice do četvorice u zadnjoj liniji.

'Francuska nema jedinstven sustav igre, nisam se predomislio, ovo su različite opcije. Želio sam igrače staviti na njihovo najbolje mjesto. Nemamo jedinstven sustav, možemo ga mijenjati i tijekom utakmice. Opcije su postojale i prije. To što smo zadnje dvije utakmice igrali sa četvoricom u zadnjem redu ne znači da obranu s trojicom bacamo u smeće'.

Francuske novinare je hoće li protiv Hrvatske zaigrati Kylian Mbappé.

'Očito nije 100 posto spreman, bio je dogovor da odradi pola sata u Beču. Ovo je zadnja utakmica, moramo paziti sve naše snage kako bi dobro završili. Vidjet ćemo', poručio je francuski strateg.

  • +66
Hrvatska - Francuska, Liga nacija, Poljud, 6.6.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje kakav sastav Hrvatske očekuje, Deschamps je bio duhovit.

'Zlatko se vjerojatno pita kojih će jedanaest postaviti Francuska', uz osmijeh je odgovorio Francuz i nastavio o igri Vatrenih u Kopenhagenu:

'Prvo poluvrijeme je bilo teško, ali ulazak Luke Modrića je dosta toga promijenio, imali su više kontrole i bili su opasni. Ali, ima li u hrvatskoj ekipi umora, hoće li momčad sličiti na onu iz Danske, vidjet ćemo'.

O mladim stoperima Erliću i Šutalu nije htio pričati.

'To treba pitati mojeg prijatelja Zlatka, nije moja uloga da dajem svoje dojmove o mladim igračima Hrvatske. Imaju dosta potencijala', poručio je Deschamps.