gobert za povijest

Francuz u kojeg su mnogi sumnjali potpisao treći najveći ugovor u povijesti NBA lige; ovoliko milijuna dolara do prije par godina nije mogao ni sanjati

21.12.2020 u 10:38

Bionic
Reading

Francuski centar Rudy Gobert objavio je u kako je, nakon dugih pregovora, produžio ugovor s Utah Jazzom na još pet godina za ukupno 205 milijuna dolara, što je ujedno treći najveći ugovor u povijesti NBA lige.

Gobertov prethodni ugovor, potpisan 2017. godine, istekao bi 2021., a vrijedio je 102 milijuna dolara tijekom četiri godine, a novim ugovorom postaje najplaćeniji francuski sportaš. Treba reći kako je 28-godišnji Gobert ugovor potpisao dan prije isteka zadnjeg roka za igrače njegova statusa, a da nije produžio ugovor sljedeće bi ljeto postao tzv. ograničeni slobodni igrač.

U povijesti NBA lige samo su grčki košarkaš Giannis Antetokounmpo i novi igrač Washingtona Russell Westbrook potpisali veće ugovore; Grk je nedavno potpisao za 228 milijuna dolara tijekom pet godina s Milwaukeejem, a Westbrook za 206,8 milijuna dolara također na pet godina s Oklahoma Cityjem.

'Ovo je poseban je dan za mene i moju obitelj. Ovdje sam da bih ostao, tu sam da bih pobijedio', objavio je francuski centar na Twitteru.

Ozbiljnijom košarkom 216 cm visoki Gobert počeo se baviti u francuskom Choletu, a zbog njegovog krhkog tijela i sporih nogu mnogi su bili skeptični kada se 2013. prijavio na NBA draft. Izabran je tek pred kraj prve runde jer su mnogi, koji su ga preskočili, sumnjali u njega. No, čelnici momčadi Utah Jazz imali su plan i u njemu su vidjeli nešto posebno – pogotovo kada je raspon ruku od čak 236 cm u pitanju - pa su ga dobili u razmjeni s Denverom. Ostalo je povijest…

Gobert, suigrač najboljeg hrvatskog košarkaša Bojana Bogdanovića, je u Utahu od 2013. godine, a Nagradu za najboljeg obrambenog igrača NBA lige osvojio je 2018. i 2019. godine. Imao je vrlo turbulentnu sezonu u kojoj je prvi put u karijeri odabran u All-Star momčad, ali je postao je i prvi igrač koji je bio pozitivan na Covid-19. Ubrzo nakon toga, u ožujku 2020, prekinuta je NBA sezona.

No, nakon ovog potpisa igrača koji nema karizmu najvećih mnogi se pitaju gdje je granica? Vrijedi li Gobert zaista toliko milijuna ili čelnici Jazzera nisu željeli riskirati da ostanu bez njega...