uefa konferencijska liga

[FOTO] Rijeka se s teškog gostovanja iz Škotske vraća neporažena; utakmica u Edinburghu protiv Hiberniana završila je 1:1

05.08.2021 u 23:13

Bionic
Reading

U prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige nogometaši Rijeke su na gostovanju u Edinburghu kod Hiberniana na stadionu Easter Road odigrali 1:1

Utakmicu je domaćin otvorio agresivnije, ali prva je zaprijetila Rijeka. U 12. minuti Tomečak je pucao, ali domaći golman Macey odbija tu loptu u korner. Tri minute kasnije na suprotnoj strani travnjaka Escoval je u posljednji trenutak iz peterca izbio loptu koja je išle prema domaćim napadačima.

U 24. minuti domaćini su u dva navrata zaprijetili golu Rijeke. Pucali su prvo Boyle, a onda i Murphy, no sjajni golman Rijeke Labrović je bio raspoložen i spreman, te je obranio te pokušaje.

Uzvratila je odmah Rijeka preko razigranog Ampema koji je u 29. minuti dalekometnim udarcem probao iznenaditi Maceyja, no ta lopta odlazi malo pored gola domaće momčadi.

Samo minutu kasnije uslijedila je brza akcija Hiberniana, Nisbet puca s vrha šesnaesterca, ali i ta lopta završava u rukama sigurnog golmana Rijeke Labrovića.

Rijeka je sjajnu priliku imala u 35. minuti kada je Ampem u priliku izbacio Vukčevića, a njegov udarac s nekih sedam metara iskosa brani Macey.

Na samom kraju prvog poluvremena Hibernian je imao najbolju priliku, u 43. minuti Stevenson puca s petnaestak metara iskosa i pogađa suprotnu vratnicu. Imala je Rijeka puno sreće...

U nastavku su se i dalje redale prilike na obje strane terena. Hibernian je prijetio preko Murphyja i Boylea, a u 57. minuti su domaći nogometaši tražili penal nakon starta Smolčića nad Boyleom. Španjolski sudac Munuera nije dijelio njihovo mišljenje.

A onda, usprkos konkretnijim napadima domaćih do vodstva je prva stigla - Rijeka. Hrvatski predstavnik je do prednosti na Easter Roadu stigao u 61. minuti kada je lopta neko vrijeme kružila oko domaćeg kaznenog prostora prije no što je Vukčević ubacio za Ampema koji je u petercu uspio glavom uputiti udarac za vodstvo Rijeke 1:0.

  • +9
Hibernian - NK Rijeka, 3. pretkolo Konferencijske lige, 5.8.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Na žalost, Rijeka je izdržala samo šest minuta. Hibernian se vraća u 67. minuti golom Martina Doylea. Nakon ubačaja iz kuta Labrović je obranio pokušaj Nisbeta, a na odbijenu loptu najbrži je Doyle koji je šalje u prazan gol za 1:1.

Do kraja utakmice vrijedi istaknuti pokušaj Murića koji se u 77. minuti izborio za udarac s nekih 17 metara, ali lopta prolazi malo pored domaćeg gola. U 84. minuti udarac iz daljine je okušao i Abass, no ni on nije bio precizan.

Veliku priliku za pobjedu Hibernian je propustio u 93. minuti kada je MacKay nakon asistencije Hayesa izašao u situaciju 'jedan na jedan' s Labrovićem, ali golman Rijeke odličnom reakcijom brani taj pokušaj. Bila je to ujedno i posljednja šansa na utakmici. 

Uzvrat će se igrati u Rijeci za tjedan dana, a pobjednik ovog ogleda će u play-offu za plasman u neku od skupina Konferencijske lige igrati s boljim iz dvoboja irskog Bohemiansa i grčkog PAOK-a. Prva utakmica u Irskoj završila je 2:1 za Bohemians.