POLUFINALE DAVIS CUPA

[UŽIVO/FOTO] BRAVOOO! Mektić i Pavić odveli našu reprezentaciju preko Srbije do finala Davis Cupa

03.12.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Hrvatska je u finalu!!!. U prvom meču Splićanin Borna Gojo nadigrao je Dušana Lajovića 4:6, 6:3, 6:2 te je tako donio prvi bod Hrvatskoj, a u drugom je Marina Čilića svladao Novak Đoković 4:6, 2:6. Odluka je pala u parovima. U odlučujućem meču Mektić i Pavić su nadigrali Đokovića i Krajinovića 7:5, 6:1

HRVATSKA - SRBIJA 2-1

Treći meč/ Mektić/Pavić - Đoković/Krajinović 7:5, 6:1

PRVI SET - hrvatsi par je krenuo uvjerljivo u svoj gem, a zatim imao četiri break lopte da oduzme servis suparnicima, ali ih nije iskoristio. Nema breaka, ali dojma smo da je hrvatski par puno sigurniji na svojem početnom udarcu (3:3). Naši dečki su sigurni na svojem početnom udarcu i dalje, Srbi su bez šanse (6:5). DAAAAA! U najvažnijem trenutku break hrvatskog para za dobitak prvog seta 7:5.

DRUGI SET - Mektić i Pavić s odlično krenuli i u drugi set (1:0). Novi gem za Hrvatsku iako je naš par krenuo sa 0:30, no Srbi su i dalje bez break prilike (2:1). BRAVOOO! Hrvatska je breaknula Đokovića i Krajinovićam, a prvi reket Srbije sve više gubi živce. Još jedan break Mektića i pavića, to je to, još samo malo... (5:1). I gotovo, Hrvatska je u finaluuuu!

Srpski izbornik se u zadnji trenutak odlučio na promjenu, umjesto Nikole Ćaćića stavio je Filipa Krajinovića koji je 42. na svijetu u pojedinačnoj konkurenciji, ali se nije naigrao u parovima tek je 293.

  • +5
Mektić/Pavić - Đoković/Krajinović, 3. polufinalni meč Davis kupa, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drugi meč/ Marin Čilić - Novak Đoković 4:6, 2:6

PRVI SET - Marin Čilić je ušao u meč osvojenim gemom na svoj servis, a već na svojem drugom servis gemu Đoković ga je stavio na iskušenja, ali prvi hrvatski reket je preživio (2:1). I hrvatski tenisač pokazao je zube u četvrtom gemu, ali se sada srpski predstavnik spasio (2:2) nakon što se suočio s break loptama. Obojica su držala servis sve do devetog gema u setu, a onda je Čilić ispustio 40:0 i Đoković je došao do breaka i vodstva 5:4. Čilić se imao priliku vratiti, imao je četiri break lopte (ukupno šest u setu), ali je Đoković izdržao i došao do seta sa 6:4.

DRUGI SET - izvukao je Čilić prvi gem, spasio je tri break lopte. Ovoga puta se najbolji hrvatski tenisač nije izvukao, Đoković je došao do breaka (2:1). Prvi igrač svijeta došao je do novog breaka za 4:1 i sve je zglednije kako će o pobjedniku odlučivati meč parova. Čilićje dobio još jedan gem u setu za 2:5, ali... Čilić je gotovo u svakom gemu na Đokovićev servis imao break prilike pa tako i u ovom, ali je Srbin ostao čvrst te je dobio drugi set i meč (6:2).

  • +7
Marin Čilić - Novak Đoković, 2. meč polufinala Davis kupa, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi meč/ Borna Gojo - Dušan Lajović 4:6, 6:3, 6:2

PRVI SET - Važno je dobro krenuti, a Borni je to uspjelo, jer je na svoj prvi servis gem izvukao 0:30, a zatim i breaknuo suparnika. Hrvatski tenisač sigurno drži svoj početni udarac (4:1) i sve je bliže osvajanju prvog seta. JAOOO! Borna je imao 40:0, već smo mu upisali peti gem, a onda je Lajović nanizao pet poena i vratio 'break' (4:3). Hrvatski predstavnik je upao u crnu rupu, izgubio još jedan servis gem i Lajović je došao u priliku servirati za prvi set (4:5). Srbin je to iskoristio i sigurno došao do gema i seta (4:6)

  • +8
Borna Gojo i Dušan Lajović, 1. meč polufinala Davis kupa, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

DRUGI SET - Borna je izašao iz krize, te je došao i do breaka za 2:0 dok je Lajović pokazao nervozu i razbio reket. Sličan početak kao u prvom setu, jer hrvatski tenisač ima 3:0. Nažalost, Lajović je vratio break i smanjio na 3:2. Inače u dvorani je puno poznatih lica iz svijeta sporta pa su kamere na tribinu uhvatile i Luku Modrića. Lajović je opet izgubio servis, pripomogao je svojom dvostrukom pogreškom na servis, prvom svojom u meču (4:2). Borna Gojo ima servis za set (5:3), AJMOOO! I da, 6:3, idemo u odlučujući set.

TREĆI SET - Borna Gojo u prvom gemu breaknuo je srpskog tenisača, a nakon toga dobio je svoj servis i poveo je 2:0. Sjajno igra i izgleda vrlo samouvjereno. U trećem gemu bilo je jako uzbudljivo i nakon nekoliko prednosti Gojo uz malo sreće dobiva i taj gem te vodi 3:0!

Samo tri gema dijele Hrvatsku od prvog boda koji će možda biti i ključan. Dominacija se nastavila i u sljedećem gemu koji je Gojo dobio bez izgubljenog poena. Čudesno! Lajović je smanjio na 4:1 uz dobar servis, ali jasno je da mladi Splićanin Gojo ima sve u svojim rukama. Na svoj servis Gojo je dobio i servis za 5:1 i samo ga jedan bod dijeli od prvog boda za Hrvatsku. Lajović je dobio gem na svoj servis, a nakon male stanke Gojo servira za meč. Ovome se nitko nije nadao!

Poveo je 15:0, pa 30:0.. Čudo je kako igra! Vodi 40:15 i ima dvije meč lopte! Prvu meč loptu nije iskoristio, ali drugu jest. Gojo je pobijedio s 2:1 u setovima i donio je Hrvatskoj jako velik i važan bod.

Polufinalni susret Davis Cupa u Madridu između Hrvatske i Srbije započet će u petak u Areni Madrid u 16 sati dvobojem Borne Goje i Dušana Lajovića. Tako su odlučili izbornici, Vedran Martić i Viktor Troicki, prijavivši upravo njih dvojicu na 'drugoj ploči'.

Nakon njih na igralište će najbolje plasirani igrači, Marin Čilić i Novak Đoković, a pola sata nakon završetka tog meča na rasporedu je okršaj parova, za koji su prijavljeni Nikola Mektić i Mate Pavić s hrvatske, te Novak Đoković i Nikola Ćaćić sa srpske strane.

U Torinu su naši tenisači svladali Australiju, Mađarsku i Italiju, a sada ih čeka Srbija, predvođena najboljim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem. Ulog je velik, ali naši su tenisači samim ulaskom u polufinale napravili fantastičan rezultat, malo tko ih je tako daleko vidio. No oni tu ne misle stati…

'Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o nevjerojatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača koji su uvijek jako neugodni. Ali dat ćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu u tom dvoboju. Rezultati u Torinu su nam drastično digli samopouzdanje, duh u reprezentaciji je veoma pozitivan', rekao je naš prvi reket Marin Čilić te je dodao:

'Borna Gojo je pokazao još jedanput da je fenomenalan igrač za Davis Cup i nadam se da će pobjede iz ovog natjecanja pretočiti u individualne pobjede i uspjeh na ATP Touru. A Nikola i Mate su uvijek spremni odigrati odlične mečeve, kao u cijeloj sezoni. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinnerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionirale, ali vjerujem da to mogu ispraviti i protiv Novaka odigrati sjajan meč.'

Ove dvije reprezentacije susrele su se u Davis Cupu dva puta, 2010. u četvrtfinalu Srbija je u Splitu bila bolja 4-1, a pet godina kasnije u Kraljevu, u prvom kolu natjecanja, još uvjerljivija 5-0.

'Ušli smo u polufinale, među četiri najbolje reprezentacije na svijetu, što je već veliki uspjeh. Ali, pokušat ćemo doći i do finala', optimističan je bio izbornik hrvatske reprezentacije Vedran Martić.

Samo 15 zemalja osvajalo je prestižni Davis Cup, a među elitom su i Hrvatska i Srbija. Našoj reprezentaciji to je uspjelo u dva navrata (2005., 2018.), a susjedima jednom (2010.).

'Igramo protiv dobro znanih protivnika, imamo dvije pobjede i nadamo se da ćemo nastaviti pobjednički niz', rekao je izbornik srpske reprezentacije Viktor Troicki.

Ulazak u finale, osim borbe za trofej, donosi i izravan plasman na završni turnir Davis Cupa za sljedeću sezonu, dok sve ostale reprezentacije koje su sudjelovale na ovogodišnjem završnom turniru moraju igrati kvalifikacijski meč, za koji će suparnika doznati na nedjeljnom ždrijebu.

'I oni i mi ćemo dati sve od sebe kako bi smo pobijedili. 'To je igranje protiv Hrvatske, a za njih igranje protiv Srbije. Ali, kao što sam već rekao, ti su dečki sjajni. Poznajem Čilića, tijekom godina smo odigrali neke velike mečeve. Poznajem ga jako dobro', rekao je prvi tenisač svijeta Novak Đoković te je nastavio s pohvalama hrvatskih tenisača.

  • +7
Borna Gojo - Lorenzo Sonego, Davis Cup 2021. Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

'Borna Gojo je jedno od najvećih iznenađenja natjecanja jer je pobijedio u oba meča koja je igrao, uključujući Sonega u Italiji, što je impresivna pobjeda. Mlad je, ali već generalno dobro igra. Naravno da su Mektić i Pavić najbolji par na svijetu. Pobjeđuju u većini mečeva koje igraju. Pogledali smo neke njihove mečeve s Davis Cupa te se uvjerili kako su jednostavno pobjeđivali. Vidjet ćemo što će biti, sve je otvoreno. Ovo natjecanje je drugačije od individualnih turnira jer i kada ne igraš podupireš suigače, navijaš za njih pa si emocionalno uključen u svaki meč. S obzirom na dobru kemiju među nama, osjećam da bi smo mogli pobijediti.'