TKO JE SRETNIJI?

[FOTO] Nije krenulo kako smo htjeli, ali kada znamo da je Livaković bio na mukama, onda je i bod dobar

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija remijem 0:0 protiv Maroka otvorila je svoj šesti nastup na svjetskim prvenstvima. Bila je to tvrda utakmica u kojoj su obje reprezentacije imale svoje prilike, iako nam se čini da su možda Marokanci bili za nijansu opasniji

Nije krenulo kako smo priželjkivali, jer naglašavo je Dalić da u prvoj utakmici želi pobjedu. Hrvatska nije uspjela ponoviti uspjehe sa SP-a 1998. i 2018., kada su Vatrene pobjede na startu natjecanja odvele do bronce, odnosno srebra. No glavno da nije stigao poraz. Za popravni ima vremena.

Izbornik Zlatko Dalić u utakmicu protiv možda i najjače afričke reprezentacije u ovom trenutku, Maroka, krenuo je s Dejanom Lovrenom na stoperskoj poziciji te Nikolom Vlašićem na desnom krilu. Naravno, nije ništa loše u tome, ali bile su to dvije pozicije o kojima je navodno izbornik najviše razmišljao.

Ipak, puno je važnije bilo to da je Dalić na raspolaganju imao najjaču veznu liniju na ovom turniru, a kojoj je zbog višetjedne stanke uzrokovane ozljedom upitan bio Marcelo Brozović. Na svu sreću, sada su bili svi spremni i posložio je momčad po svom ukusu.

Krenulo se oprezno s obje strane, uz dva sramežljiva pokušaja ulaska naših preko bokova, no niti je Perišićev 'for' za Sosu bio točan, a niti Juranovićev ubačaj prema Kramariću.

Pa kad već naši nisu uspjeli stvoriti prilike, pred svojim su golom zakuhali Marokanci, ali uspjeli su ispraviti grešku prije nego se Kramarić namjestio na udarac.

Nakon nekoliko minuta nadmudrivanja na sredini terena, u 13. minuti Marokanci su dva puta prijetili, ali Ziyechov udarac blokirao je Lovren dok je Hakimijev pokušaj zaustavio Livaković.

Amallah je u 17. minuti neobjašnjivo pogriješio i dodao Perišiću lopte u noge. Pokušao je Tottenhamov igrač zaprijetiti iz daljine, ali njegov je udarac s preko 30 metara otišao malo preko gola.

U 20. minuti Marokanci su imali lijepu priliku, jer Modrić je prekršajem zaustavio Hakimija, ali Ziyech je iz slobodnog udarca pogodio 'živi zid'. Uslijedila je brza kontra preko Kramarića, ali izboren je tek udarac iz kuta.

>> Svjetsko nogometno prvenstvo - rezultati i raspored svih utakmica

Nije bilo previše prilika u prvom dijelu, čekale su se greške suparnika, a jednu takvu u 36. minuti iskoristili su Brozović i Modrić za brzu kontru prema Vlašiću. Ipak, Marokanci su se uspjeli brzo vratiti.

I taman kad se počelo razmišljati o odlasku na odmor, u sudačkoj nadoknadi naši su došli do najveće prigode. No, Bono je bio koncentriran i uspio je zaustaviti Vlašićev pokušaj s tri metra. Minutu kasnije i Modrić je imao odličnu priliku, ali njegov je udarac s 19 metara prohujao iznad vratnice. Šteta.

  • +45
SP Katar: Hrvatska - Maroko Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dalić je na početku drugog poluvremena u igru umjesto ozlijeđenog Vlašića u igru gurnuo Pašalića. I djelovala je Hrvatska u nastavku rastrčanije, kao da je ima više po terenu.

Ipak, prvu priliku u nastavku, točnije dvije, imali su Marokanci. Prvo je pucao Boufal, Livaković je obranio, a na odbijenu loptu stigao je Mazraoui, ali i njegov pokušaj glavom zaustavila je hrvatska 'jedinica'.

Branič Bayerna ostao je ležati na travi, što je otvorilo prostor Juranoviću za bijeg i opasnost pred golom Maroka. Ipak, Bono je bio na visini zadatka, baš kao i marokanska obrana te je ostalo 0:0.

  • +9
Navijačice Maroka na utakmici protiv Hrvatske Izvor: Profimedia / Autor: OZAN KOSE / AFP / Profimedia

Od 63. minuti uslijedio je neugodan juriš Marokanaca. Prvo preko kontre Hakimija i Ziyecha, ali koju nisu uspjeli provesti do kraja, da bi u 65. minuti Marokanci imali i slobodni udarac, koji je stvorio puno problema Livakoviću.

U 70. minuti Dalić je na teren umjesto Kramarića poslao Livaju, a čim je Hajdukov igrač ušao, bilo je opasno pred golom Maroka. Modrić je ubacio, a Ezzaalzouli panično izbio preko gola. Udarac iz kuta nije donio ništa posebno Hrvatskoj.

Zaredale su promjene, kod Hrvatske je ušao Majer umjesto Kovačića. Marokanci su također promijenili nekoliko igrača, a kako to obično biva, onda se i poremeti ritam utakmice.

Pokušao je Dalić i s promjenom Perišića, umjesto kojeg je u igru ušao Oršić. Ipak, do kraja nije bilo nikakvih prigoda pa je utakmica okončana rezultatom 0:0.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u nedjelju od 17 sati, a protivnik našima bit će reprezentativci Kanade.

Standings provided by Sofascore

Više doznajte OVDJE.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal