LUDA UTAKMICA

[FOTO] Najveća senzacija Eura! Veliki povratak Švicarske koja je nakon 'lutrije penala' izbacila aktualne svjetske prvake i prve favorite turnira Francuze

Bionic
Reading

Reprezentacija Švicarske priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale EP-a nakon što je u susretu osmine finala u Bukureštu boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Francusku sa 5:4 nakon što je poslije 120 minuta igre bilo 3:3

Švicarska je povela u 15. minuti golom Harisa Seferovića. Steven Zuber je ubacio s lijeve strane, a napadač Benfice zabio glavom za 1:0. Nastavak prvog dijela protekao je u dominaciji 'Tricolora', no do konca poluvremena rezultat se više nije mijenjao.

U 52. minuti Švicarska je imala sjajnu priliku za povećanje vodstva, no Ricardo Rodriguez nije iskoristio kazneni udarac. Njegov udarac sjajno je zaustavio Hugo Lloris. Jedanaesterac je izborio Zuber kojeg je Pavard oborio, a argentinski sudac Fernando Rapallini nakon asistencije VAR-a pokazao na bijelu točku.

Umjesto vodstva 2:0, Švicarska je u razmaku od svega dvije minute primila dva gola, a oba je zabio Karim Benzema. U 57. minuti je zabio za 1:1 na asistenciju Kyliana Mbappea, a dvije minute kasnije napadač Real Madrida je doveo svjetske prvake u vodstvo na dodavanje Antoinea Griezmanna.

U 75. minuti je Pogba fantastičnim udarcem s više od 20 metara pogodio za 3:1, nadu Švicarcima vratio je Seferović smanjivši na 3:2 u 81. minuti, a na 3:3 je izjednačio napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović udarcem s ruba kaznenog prostora u 90. minuti.

  • +11
Francuska - Švicarska, osmina finala, Euro 2021. Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement / POOL

Produžetak nije donio većih uzbuđenja pred vratima, Francuzi su imali inicijativu, a najbliži pogotku bili su u 110. minuti kada je Mbappe bio neprecizan nakon što ga je još jednom okomitom loptom uposlio Pogba te u 119. minuti kada je udarac Girouda glavom lijepom paradom zaustavio Sommer, pa se pristupilo izvođenju 11-eraca.

Svih prvih devet izvođača u raspucavanju bilo je sigurno, a onda je loptu uzeo jedan od najskupljih igrača svijeta Mbappe i potvrdio kako ovo nije bilo njegovo natjecanje. Uz to što nije postigao niti jedan pogodak u otvorenoj igri, Mbappe nije uspio pogoditi niti s bijele točke, njegov jak udarac u desni kut sjajno je obranio Sommer i odveo Švicarsku među osam najboljih.

Najbolji je to rezultat Švicarske na Eurima u povijesti, a ujedno je ovo i prva pobjeda Švicarske u nokaut fazi na velikim natjecanjima nakon Drugog svjetskog rata. Od Eura 2004. Švicarska je sudjelovala na po četiri Eura i SP-a, na pet od osam tih natjecanja je prošla skupinu, no prvi je put uspjela slaviti i u osmini finala.

Švicarska će u četvrtfinalu u petak od 18 sati igrati u Sankt Peterburgu protiv Španjolske koja je ranije u ponedjeljak u Kopenhagenu svladala Hrvatsku sa 5:3 nakon produžetka.

FRANCUSKA - ŠVICARSKA 7:8 (0:1, 3:3, 3:3)

STRIJELCI: 0:1 Seferović (15), 1:1 Benzema (57), 2:1 Benzema (59), 3:1 Pogba (75), 3:2 Seferović (81), 3:3 Gavranović (90)

11-ERCI: 3:4 Gavranović, 4:4 Pogba, 4.5 Schaer, 5:5 Giroud, 5:6 Akanji, 6:6 Thuram, 6:7 Vargas, 7:7 Kimpembe, 7:8 Mehmedi, Mbappe - Sommer obranio

  • FRANCUSKA: Lloris - Varane, Lenglet (Coman, 46, Thuram, 111), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kante, Rabiot - Benzema (Giroud, 94), Griezmann (Sissoko, 88), Mbappe
  • ŠVICARSKA: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez (Mehmedi, 87) - Widmer (Mbabu, 73), Freuler, Shaqiri (Gavranović, 73), Xhaka, Zuber (Fassnacht, 79) - Seferović (Schaer, 97), Embolo (Vargas, 79)