afrički kup nacija

[FOTO] Mohamed Salah presudio Vahi Halilhodžiću; Egipat nakon produžetka preko Maroka izborio polufinale Kupa nacija

30.01.2022 u 20:02

Bionic
Reading

Nakon Kameruna i Burkine Faso, u polufinale afričkog nogometnog Kupa nacija plasirao se i Egipat pobijedivši nakon produžetaka Maroko 2:1

Egipat će u polufinalu igrati protiv domaćina Kameruna 3. veljače u Yaoundeu na stadionu Olembe.

Junak egipatske pobjede bio je napadač Liverpoola Mohamed Salah koji je zabio gol i upisao asistenciju.

Maroko, kojeg vodi bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić, je poveo već u šestoj minuti golom Sofianea Boufala iz jedanaesterca. Do kraja poluvremena obranili su prednost, no u 53. minuti je Salah izjednačio.

Maroko je u 82. minuti imao sjajnu priliku za novu prednost, Nayef Aguerd je pucao glavom, no golman Gabaski je bio spremena odbivši loptu u okvir gola.

U regularnom dijelu više nije bilo golova, odluka o pobjedniku pala je u produžetku, a strijelac odlučujućeg pogotka bio je veznjak Aston Ville Trezeguet u 100. minuti na Salahovu asistenciju.

  • +9
Egipat-Maroko, Afrički kup nacija, 30.1.2022. Izvor: EPA / Autor: Shaun Roy

U posljednjim trenucima susreta Egipat je mogao potvrditi pobjedu, no odabranici izbornika Carlosa Queiroza nisu iskoristili kontru tri na jedan i to u trenucima dok marokanskog golmana Bone nije bilo među vratnicama jer je ostao u egipatskom šesnaestercu nakon kornera.

Egipat će u polufinalu igrati protiv Kameruna, domaćina kontinentalnog prvenstva koji je u subotu pobijedio Gambiju 2:0 golovima Karla Toka Ekambia.

Nogometaši Senegala posljednji su putnici u polufinale afričkog Kupa nacija. Oni su mjesto među četiri najbolje afričke reprezentacije izborili pobjedom protiv Ekvatorijalne Gvineje 3:1.

Strijelci za Senegal bili su Famara Diedhiou (28), Cheikhou Kouyate (68) i Bouna Sarr (79), dok je gol u poraženoj ekipi zabio Jannick Buyla (57).

Senegal, koji je na posljednjem Kupu nacija 2019. godine stigao do finala u kojem je izgubio od Alžira, će novi finale loviti 2. veljače protiv Burkine Faso koja je u subotu porazila Tunis 1:0.

Niti Senegal niti Burkina Faso nemaju niti jedan afrički naslov. Senegal je dva puta poražen u finalima (2002., 2019.), a Burkina Faso jednom (2013.).