sedam dana do engleske

[FOTO] Mateo Kovačić je nakon poraza od Belgije rekao bolnu istinu; je li ovo najveći problem u igri hrvatske reprezentacije?

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 07.06.2021 06:50
  • Objavljeno 07.06.2021 u 06:50
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija je u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Europskog prvenstva u Bruxellesu izgubila od Belgije 1:0. Poraz je minimalan, ali Belgija je bila bolja i konkretnija, a 'vatreni' imaju sedam dana za popravak svih nedostataka u igri. A bilo ih je, priznali su to naši reprezentativci

Bila je to 'generalka' uoči Eura i svi se nadamo kako je izbornik Zlatko Dalić izvukao pouke iz ovog poraza. Da, Belgija je slavila 1:0, ali imali su Romelu Lukaku i društvo još nekoliko konkretnih i opasnih prilika, ali Dominik Livaković je još jednom pokazao i dokazao kakva je golmanska klasa.

Problem? Hrvatska je dobro izgledala samo u prvih petnaestak minuta utakmice, a sve ostalo je bilo za zaborav. I dalje nam je realizacija ogroman problem, statistika kaže da su 'vatreni' samo pet puta pucali na gol Belgije, od toga su tri udarca išla u okvir... Pametnome dosta. O problemu golova koje primamo nakon prekida ne treba govoriti. To je stara rana, koju Zlatko Dalić očigledno ne može 'pokrpati'.

A što o svemu kažu naši reprezentativci? Mateo Kovačić je bio vrlo jasan i konkretan. U izjavama. Jer na terenu se još uvijek čeka njegova 'eksplozija' i maksimalan učinak.

'Mislim da smo dosta dobro krenuli u utakmici pa primili bezvezan gol. Bilo je dosta dobrih stvari, ali i stvari koje treba poboljšati. Mislim da smo spremni za Euro', kazao je osvajač Lige prvaka s Chelseajem, a onda razotkrio bolnu istinu naše igre:

'Nedostajali su nam igrači iz drugog plana, Luka i ja smo se u nekim situacijama povlačili. Ali Belgija je zasluženo pobijedila.. No, kod nas u igri ima pozitivnih stvari.'

Čini se kako ćemo na Euru u veznome redu 'vatrenih' vidjeti trojku Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić...

  • +22
Belgija - Hrvatska, pripremna utakmica za Euro Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

'Odgovara mi igra s Brozom i Lukom, morali bi se malo rotirati, ali dobro je to. Za nas je sigurno najbitnije kako krenemo s prvom utakmicu jer ako dobro otvorimo prvu utakmicu to može biti okidač za bolju igru, onda nam se diže samopouzdanje.'

Nešto je o utakmici i porazu od Belgije rekao i napadač Dinama, Bruno Petković.

'Imali smo možda i najbolju priliku na samom kraju za izjednačenje. Bolje bi izgledalo, ali ništa ne mijenja. Mislim da smo napravili napredak u odnosu na prošlu utakmicu jer smo igrali protiv težeg protivnika. Neću reći da smo isprobavali određene stvari, ali svakom utakmicom sve smo ukomponiraniji i ostaje nam tjedan dana da se pripremimo', kazao je Bruno Petković od kojeg izbornik Dalić traži da igra 'čistu špicu':

'Početkom drugog dijela okrznuo sam loptu, u nekim drugim okolnostima milimetar više donio bi gol. Da, prilagođavam se na drugačijoj poziciji. Mislim da idem u dobrom smjeru, mogu još i bolje i ne bojim se Engleske.'

Pa kad je već spomenuo Engleze...

'Ne trebamo raditi nikakve analize. Kvalifikacije smo odradili sigurno, nismo se tresli do zadnjeg trenutka. Imamo jako dobru momčad, dosta iskusnih igrača koji igraju na najvišem nivou, mlađih koji dolaze, koji su potencijali i nemamo se čega plašiti', zaključio je Bruno Petković.