EKSKLUZIVNO

[FOTO] Kramarić ispisao povijest njemačke Bundeslige pa nas iznenadio rekavši da razmišlja o odlasku; otkrio nam je i zašto je odbio nemoralnu ponudu: Nisam mogao...

25.01.2021 u 10:04

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac i napadač Hoffenheima, 29-godišnji Andrej Kramarić, s dva gola Kölnu stigao je do broja od 74 postignuta u njemačkoj Bundesligi. Kramarić je tako postao najefikasniji hrvatski nogometaš u Njemačkoj, jer preskočio je Ivicu Olića koji je dugo godina sa 72 gola bio prvi na listi među hrvatskim nogometašima. U razgovoru za tportal posebno se osvrnuo na ovu sezonu...

Andrej Kramarić s dva gola Kölnu u nedjelju stigao je do brojke od ukupno 74 pogotka u najjačem razredu njemačkog nogometa i s vrha najefikasnijih Hrvata u Bundesligi skinuo Ivicu Olića, a koji je dugo godina bio vodeći sa 72 postignuta gola.

Kramarić je trenutno s 12 postignutih golova četvrti na listi strijelaca Bundeslige ove sezone, a nakon utakmice našao je vremena za tportal.

U jesenskom dijelu Kramarić je već zabio tri gola (op.a., u pobjedi 3:2 protiv Kölna), što znači da si je našao mušteriju...

'Ha, ha, ha... Ma nikakva mušterija. Sretan sam da sam zabio, ali meni je puno važnije da smo zaredali dvije pobjede, odnosno da imamo tri utakmice u nizu bez primljenog gola. Ove sezone to nije Hoffenheim na koji sam navikao, a to se vidi na tablici, jer ove se sezone mučimo, posebno u igri loptom. U defenzivi još kako-tako, iako smo primili dosta golova. To je sada možda dobar znak, to što ne primamo golove. I koliko god sam sretan da smo uzeli bodove, da idemo naprijed, još uvijek nisam sretan time kako igramo', javio se za tportal raspoloženi Andrej Kramarić.

Vidimo da je i vama krenulo, što znači da su ozljede (aduktor, koljeno) iza vas?

Ajmo reći da su iza mene. Naravno, uvijek se pojavi neki problemčić. Ali nisu to nikakve ozbiljne stvari. Te sitnice koje se javljaju već sam navikao kako tretirati i otkloniti sam, za dan, dva ili tri. To je, uz formu i golove, možda i najbolja stvar. Posebno za daljnju karijeru.

Sa 74 postignuta gola postali ste najefikasniji Hrvat u Bundesligi, prestigli ste Ivicu Olića, a iza vas je recimo i Mario Mandžukić...

Veseli me taj podatak i izuzetno sam ponosan. Moram biti iskren i reći da nikad nisam pomišljao o tome niti da ću stići do ovih brojki i rekorda. Ali prvenstveno jer svi znamo da sam prestigao Olića, ali i Mandžukića, koji su igrali u puno većim njemačkim klubovima, imali puno veće karijere, i rekao bih, s puno više utakmica. A s obzirom na to da ja igram u jednom malenom klubu, moram biti izuzetno zadovoljan.

Olić je za 72 gola odigrao 238 utakmica, a vi za 74 gola 146 utakmica. Dakle u svakoj drugoj utakmici po gol.

Za ovakav klub takva statistika je zbilja za pohvalu.

Prošlu sezonu zaključili ste s četiri gola u pobjedi 4:0 protiv Borussije u Dortmundu, a ove ste u pobjedi 4:1 nad Bayernom upisali dva gola. Koji su vam draži?

Teško je odlučiti jer obje utakmice su zbilja nešto posebno. Jer Borussiji nije nitko, a mislim da ni neće tako dugo zabiti četiri gola. I to još u Dortmundu. No protiv Bayerna je bilo već igrača koji su im zabijali po dva gola. Ali Bayern je u tom trenutku bio i svjetski prvak i prvak Europe. No još me više veseli kako smo u tim utakmicama igrali kao momčad, ali i kako sam ja osobno igrao.

S obzirom na vašu odličnu formu, to je dobra vijest, jer sljedećeg vikenda igrate opet protiv Bayerna?

Neću ništa najavljivati, jer malo prije sam rekao, jednostavno nisam zadovoljan time kako igramo cijelu sezonu. Tablica to pokazuje, mučimo se jako, pogotovo s loptom, što me, da kažem – nervira. I zato bi bilo iluzorno obećavati nešto veliko protiv Bayerna.

Vaši obožavatelji iz češkog fan-kluba izuzetno su vezani uz brojku 113 pa su poručili da se nadaju kako ćete doći do tog broja postignutih golova u Bundesligi?

Još je to stvarno daleko. Prošao sam tek malo više od pola puta do tog uspjeha, bit će teško, ali potrudit ću se zbog njih, ha, ha.

Kad ste već spomenuli da Hoffenheim ove sezone ne igra prema vašim očekivanjima, je li došlo vrijeme da promijenite klub i odete u neku jaču sredinu?

Moram krenuti od početka. Posljednjih pet godina ovdje sam presretan, prezadovoljan ljudima, klubom, načinom na koji smo igrali. I s financijske strane. A bilo je puno prilika da napustim Hoffenheim. Ali nikad se nisu poklopili ti neki uvjeti koji bi me učinili sretnijim. Tako da sam birao svoju sreću. Ali moram biti iskren, ove sezone, jer igramo loš nogomet, zbog čega sam bio nervozan, ustvari još sam uvijek, iako me idu golovi i sretan sam zbog svoje statistike, počeo sam prvi put razmišljati o mijenjanju sredine. Iako mi je stvarno savršeno ovdje. Naravno, to ne znači da ću otići, jer možda i proigramo, pa se sve promijeni. Nervozan sam zato što igramo 'usra..', samo zato.

Kada biste mogli sami birati klub, koji biste izabrali? Jer znamo da je Bayern jedini koji odskače u Njemačkoj, svi ostali su 'tu negdje'?

Navikao sam ovdje i sviđa mi se Bundesliga. Puno se trči, kreće, atraktivna je, a ja sam igrač koji se voli puno kretati i puno trčati. Nije mi to problem i ova liga mi odgovara. Naravno da bih volio da to onda bude jedan Bayern. Nećemo se lagati. Ali iskreno, nema tu previše izbora, jer možda možemo nabrojati deset klubova na svijetu u koje bih možda mogao otići iz Hoffenheima. S time da za dio njih u ovom trenutku to nije realno. Nemam baš previše opcija. Iako je jasno to da nakon ove sezone i Europskog prvenstva ulazim u zadnju godinu ugovora. A svi znamo da je u tom trenutku sve moguće i da je lakše pregovarati s drugim stranama.

  • +12
Hoffenheim - Köln Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Kada ste u sezoni 2015./16. napustili najatraktivniju ligu na svijetu, Premier ligu, uz činjenicu da je Leicester te godine šokirao sve i uzeo naslov, dolazak u maleni Hoffenheim, ali i za nijansu skromniju Bundesligu, ipak je bio odličan potez?

Naravno da se nisam mislio da ću biti ovdje pet godina, da će mi se tako dopasti, da ću obarati neke rekorde, da ću ovako igrati. Moram priznati da nisam to mogao ni zamisliti. Jednostavno, Hoffenheim me iznenadio od prvog dana, nisam mogao vjerovati da takav klub može postojati, ajmo tako reći – u njemačkom selu. I još k tome ovako organiziran, s financijskom moći. Tako da sam bio začuđen, ali sve se nastavilo s mojom dobrom energijom, mojim dobrim igrama, imao sam podršku svih ljudi u klubu, jako me cijene, na kraju su to i pokazali većim ugovorom. Jednostavno, načinom života u ovoj regiji sve se savršeno poklopilo.

Kroz razgovor smo se dotaknuli nekih najvećih klubova na svijetu, ali Kramarić nas je iznenadio priznanjem da je već na stolu imao tzv. nemoralnu ponudu.

Da, bilo je to odmah nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, bila je primamljiva ponuda iz Kine, ali jednostavno je nisam mogao prihvatiti.

Uskoro kreću kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Sigurno se veselite novim okupljanjima u hrvatskom okruženju?

'Naravno, jedva čekam ožujak. Nismo se dugo vidjeli i veselim se tome. I odlično je to što odmah kreću prave utakmice, pravi ritam. Nema vremena za kikseve, moramo odmah biti spremni', zaključio je Andrej Kramarić.