DRUGI U POVIJESTI

[FOTO] Koronom desetkovano izdanje Tour de Francea dobilo je pobjednika. Večeras se fešta u Danskoj. Njihov je junak detronizirao Pogačara

24.07.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće biciklističke utrke "Tour de France" koja je završila u nedjelju u Parizu.

Ono što je bilo jasno još od četvrtka kada je slavio u posljednjoj brdskoj etapi s ciljem na vrhu uspona na Hautacam postalo je i službeno kada je u nedjelju prošao ciljem posljednje, 21. etape vožene sa startom i ciljem u Parizu u dužini od 116 kilometara.

Vingegaard je superiornom vožnjom u protekla tri tjedna slavio na utrci koja je započela u glavnom gradu njegove Danske, a završila na Elizejskim poljanama u Parizu. On je ukupno ostvario 3:34 minute bolje vrijeme od drugoplasiranog Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates) pobjednika posljednja dva "Toura", odnosno čak 8:13 minuta od trećeg Britanca Gerainta Thomasa (INEOS Grenadiers), pobjednika iz 2018. godine.

Prošle godine je Pogačar dominirao "Tourom" te slavio sa 5:20 minuta ispred drugog Vingegaarda, a ove godine su se uloge gotovo u potpunosti zamijenile.

Vingegaard je tako postao drugi Danac pobjednik "Toura", ranije je to uspjelo samo Bjarneu Riisu 1996. godine koji je mnogo godina kasnije priznao korištenje dopinga na putu do tog trijumfa.

  • +3
Jonas Vingegaard - Tour de France 2022 Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pobjednik posljednje etape u parizuje Belgijanac Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), a on je do svoje druge etape na ovogodišnjoj utrci stigao nadmašivši u završnom sprintu Nizozemca Dylana Groenewegena (BikeExchange) i Norvežanina Alexandera Kristoffa (Intermarche-Wanty-Gobert), obojicu ranije pobjendike na Elizejskim poljanama.