KOBNE PRVE MINUTE...

[FOTO] Juventus na koljenima; Porto po prvi puta srušio talijanskog velikana, ali u uzvratu je sve i dalje otvoreno

Bionic
Reading

Nogometaši Porta izborili su pobjedu 2:1 (1:0) protiv Juventus u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka odigranoj u srijedu na stadionu Dragao

Nešto više od minute bilo je potrebno domaćoj momčadi da dođe do vodećeg pogotka, ali velike zasluge za to ima i defenzivni veznjak Juventusa Urugvajac Rodrigo Bentancur koji je u kaznenom prostoru odlčio vraćati loptu svom vrataru i teško pogriješio. Njegovo je dodavanje bilo premlako, tako da je iranski napadač Mehdi Taremi napravio pritisak na Wojciecha Szczesnog. Obojia su uklizali na loptu, a poljski je vratar pogodio Taremija od kojeg se lopta odbila u mrežu.

Do kraja prvog poluvremena Porto je i dalje radio visoki pritisak s Taremijem i Maregom ne bi li isprovocirao još koju pogrešku u zadnjoj liniji Juventusove obrane. S druge strane takvih pogrešaka nije bilo pa je Juventus tek u završnici prvog dijela uspio uputiti prvi i jedini udarac u okvir vrata, no i taj je bio mlak te postao lak plijen za domaćeg vratara Marchesina.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Porto je udvostručio prednost. U samo 25 sekundi s nekoliko preciznih dodavanja Manafa je u moru narančastih majica Juventusovih igrača prošao po desnoj strani u kazneni prostor, idealno poslužio Moussu Manegu, a malijski napadač je jednako tako idelano primio loptu i u drugom kontaktu je poslao između vratnice i nemoćnog gostujućeg vratara.

  • +5
Porto - Juventus, osmina finala Lige prvaka, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: ESTELA SILVA

Samo šest minuta poslije Sergio Oliveira je mogao 'nokautirati' goste iz Torina. Uletio je kroz sredinu u kazneni prostor, a Juventusovi igrači su djelovali kao da se izmiču ofenzivnom veznjaku. Oliveira je s 14 metara odlučio opaliti prema vratima, učinio je to snažno, ali je Szczesny bio dobro postavljen i obranio taj pokušaj. Ostao je dojam da je Oliveira mogao preciznijim, a manje snažnim udarcem po treći put na utakmici zatresti Juventusovu mrežu.

Oliveria je imao još nekoliko opasnih pokušaja iz daljine, ali je Szczesny bio koncentriran.

Kako je utakmica išla prema kraju, obrana Porta je postajala izložena sve većim iskušenjima. Momčad Sergija Conceicaa je bila nadomak šestoj uzastopnoj utakmici u Ligi prvaka bez primljenog pogotka, ali to im nije dopustio Federico Chiesa.

U 82. minuti je po lijevoj strani prošao Adrien Rabiot. Iako je bio okružen nekolicinom domaćih braniča, francuski veznjak je uspio prebaciti loptu na suprotnu stranu, gdje je neometan bio Chiesa i odmjerenim udarcem sa desetak metara poslao loptu u desni donji kut Portovih vrata pokraj Marchesina koji je samo pogledom mogao ispratiti put lopte u mrežu.

To je ostao i konačan rezultat utakmice, u kojoj je Porto po prvi put stigao do pobjede nad Juventusom u njihovom petom dvoboju u Ligi prvaka. No, ostaje dojam da su Portugalci morali u Torino odnijeti veću prednost.

Koliko je važan bio pogodak Chiese doznat ćemo 9. ožujka, kad će Juventus pokušati nadoknaditi zaostatak iz prvog dvoboja.