smjena generacija

[FOTO] Hrvatska i Rusija tri godine kasnije: Tko se 'izgubio' na putu od Sočija do Splita? Nema Mandžukića, Subašića, Rakitića i još njih desetorice

14.11.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Sati nas dijele od utakmice godine, za mnoge igrače Vatrenih i života. U 15 sati na Poljudu započinje susret posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Hrvatske i Rusije

Samo pobjeda Hrvatsku izravno vodi u Katar, ostali ishodi guraju je u pakao novog sustava dodatnih kvalifikacija.

Prilika je ovo da se prisjetimo susreta ovih dviju reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Tog 7. srpnja na Olimpijskom stadionu Fisht u Sočiju Hrvati i Rusi su se borili za polufinale. Hrvatska je slavila nakon velike drame boljim izvođenjem jedanaesteraca, a potom preko Engleza otišla u finale.

A nije dobro počelo za izbornika Zlatka Dalića i Vatrene. Preko Denisa Čeriševa Rusi su poveli u 31. minuti. Srećom, Andrej Kramarić je uzvratio vrlo brzo, u 39. minuti pa se na odmor otišlo s psihološkom prednošću. Drugo poluvrijeme prošlo je bez golova, a onda je u 100. minuti Domagoj Vida zabio za vodstvo Hrvatske 2:1. Euforiju u Hrvatskoj stišao je Mario Figueira Fernandez golom koji je utakmicu doveo do raspucavanja jedanaesteraca.

Danijel Subašić je na otvaranju 'nogometnog ruskog ruleta' obranio udarac Fjodora Smolova, Kovačićev pokušaj je zaustavio Igor Akinfejev da bi potom loptu pored gola poslao Fernandez pa je, uz sve ostale uspješna izvođenja, hladnokrvnom egzekucijom posljednjeg jedanaesterca Ivan Rakitić odveo Hrvatsku do polufinala. Prije njega s bijele točke zabili su Brozović, Modrić i Vida.

  • +16
Rusija - Hrvatska, Svjetsko prvenstvo 2018., četvrtfinale Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Početna postava s tog susreta značajno se promijenila u odnosu na početnih 11 na nedavnoj odigranoj utakmici na Malti. Starteri su ostali samo Luka Modrić, Ivan Perišić i Andrej Kramarić, a na dispoziciji izborniku Zlatku Daliću, koji čvrsto drži svoje mjesto, od onih koji su započeli utakmicu u Sočiju su i dalje Domagoj Vida i Dejan Lovren.

Kada se u priču ubace i igrači koji su tada bili pričuve, dio Vatrenih danas su još uvijek Dominik Livaković, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Duje Ćaleta Car.

Od srebrnih Vatrenih nema više umirovljenih Marija Mandžukića, Ivana Strinića i Vedrana Ćorluke te Danijela Subašića, Šime Vrsaljka, Ivana Rakitića, Lovre Kalinića, Tina Jedvaja, Filipa Bradarića, Milana Badelja, Marka Pjace, Josipa Pivarića i Ante Rebića koji je sudjelovao u dobrom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

  • +4
Rusija - Hrvatska, Svjetsko prvenstvo 2018., četvrtfinale - Trg bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Rusi su uz izbornika, otišao je Sergej Čerčesov, a došao Valerij Karpin, promijenili 18 igrača u odnosu na 2018. godinu. Samo je Aleksandr Golovin, član prve postave, a na klupi su protiv Ciprana još bili Fjodor Smolov, Aleksej Mirančuk, Aleksandr Erokhin i Roman Zobnin koji je jedini ušao u igru.