skupina d

[FOTO] Golčina Ivana Perišića prikrila slabosti Hrvatske i ostavila Dalićevu družinu u kombinacijama za prolazak u osminu finala

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ni u drugoj utakmici na ovogodišnjem Euru nije stigla do pobjede. Okršaj protiv Češke u Glasgowu završio je 1:1, što znači da Hrvatska u zadnjem kolu mora pobijediti Škotsku. Ipak, za razliku od okršaja protiv Engleske, ovog smo puta vidjeli i za nijansu bolje lice Dalićeve momčadi. Ali daleko je to od igre kakvu svi priželjkujemo

Poučen skromnim učinkom hrvatskog napada u utakmici protiv Engleske, ali i svjestan da protiv Češke treba minimalno osvojiti bod, izbornik Zlatko Dalić na Hampden Park poslao je postavu s dvije promjene u odnosu na sastav s Wembleyja od prije pet dana, ali i s taktičkim pomacima.

Pa su tako u početnoj postavi krenuli Lovren, umjesto Ćalete- Cara te Brekalo, koji je zauzeo poziciju na krilu, dok je Andrej Kramarić napokon dobio mjesto na polušpici, iza Rebića. U takvom 'miješanju karata', iz početne je postave ispao Marcelo Brozović.

Nadali smo se da ćemo s Kramarićem na pravom mjestu, i brzim Brekalom na desnoj strani, biti kudikamo opasniji.

Međutim, Česi su od prve minute, visoki, brzi, jaki, nametnuli svoju igru, te bili u posjedu lopte. I težili ubačajima prema Livakovićevom golu.

  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Već u drugoj minuti Coufal je zaprijetio hrvatskom golmanu, ali Vida je uspio skrenuti loptu u korner. Nakon ubačaja iz kuta, a svi znamo da je to slabija točka u igri naših, Souček je nadvisio svoje čuvare i poslao loptu preko gola.

Prvu opasnost pred češkim golom vidjeli smo u šestoj minuti, ali samo kao posljedicu lošeg Vaclikovog izbijanja, ali Brekalov ubačaj nije došao do Rebića.

U cijelom tom periodu, a on se razvukao do sredine prvog dijela, Češka je bila bolja, konkretnija, dok od Hrvatske nismo vidjeli ni jednu suvisliju akciju. Osim kada je trebalo mahati rukama. Najljepšu akciju Česi su odigrali u 18. minuti, te su kroz sedam, osam dodavanja stvorili priliku za Schicka, no strijelac dva gola iz okršaja protiv Škotske, nije uspio svladati Livakovića.

Sredinom prvog dijela, nakon kornera, Modrić je pripremio loptu za Perišića, ali igrač Intera uputio je preslab udarac, kojeg je Vaclik uspio uhvatiti u ruke.

I baš kad smo se ponadali da se Hrvatska diže, uslijedio je šok. U jednom duelu, Lovren je laktom u glavu udario Schicka. Španjolski sudac Carlos del Cerro u prvi tren nije reagirao, ali onda je dobio poziv te je pregledavao VAR i pokazao na bijelu točku. Moramo reći, opravdano. A taj je kazneni udarac u vodstvo Češke pretvorio Patrik Schick.

Samo minutu nakon primljenog gola, naši su mogli doći do izjednačenja. Brekalo je proigrao Rebića, ali napadač Milana izuzetno je loše pucao lijevom nogom, pa je lopta prohujala kraj gola.

Do kraja poluvremena vidjeli smo još samo Kramarićev pokušaj iz daljine, u bliži kut češkog golmana, što je ovaj i zaustavio, ali i slobodnjak za Čehe, kojeg je loše izveo Schick.

Svjestan kamo bi dvoboj mogao otići, izbornik Dalić u nastavak je ušao s dva nova igrača. Umjesto Brekala zaigrao je Luka Ivanušec, dok je Rebića zamijenio Bruno Petković.

U taktičkom smislu nije to donijelo nikakvih promjena, jer Petković i Ivanušec stali su na mjesta igrača koje su zamijenili.

I nije moglo bolje krenuti. Nakon samo dvije minute u nastavku, Ivan Perišić je dobio loptu nakon prekida, individualnom klasom prevario Coufala, te snažnim udarcem matirao Vaclika i donio izjednačenje.

S tim golom, kod naših kao da je pao dobar dio tereta s leđa, ali Česima nije dugo trebalo da se priberu od šokantnog ulaska u drugo poluvrijeme. A da se neće bez borbe predati svjetskim viceprvacima pokazao je Souček udarcem u 52. minuti.

Na drugoj strani Kramarić je u svojem karakterističnom prodoru, po rubu 16-erca došao do prilike za udarac, ali uspjeli su mu Česi blokirati taj pokušaj. Bila je to ujedno i njegova zadnja akcija, jer u 62. minuti Dalić ga je izvadio te uveo Nikolu Vlašića.

Odgovor češkog izbornika Šilhavyja bilo je uvođenje Hložeka i Krala.

Kako je vrijeme odmicalo, evidentno je bilo da su i Vlašić i Ivanušec donijeli potrebnu živost, a što potvrđuje i akcija u kojoj je sudjelovao Vlašić, no njegov je udarac, nakon lijepe asistencije Perišića, otišao preko gola.

Šilhavy očito nije bio impresioniran Hrvatskom, te je osjetio da bi mogao i do pobjede, pa je umjesto Jankta i Schicka na teren poslao isti tip igrača – veznjaka Ševčika i napadača Krmenčika.

Posljednji trzaji obojice izbornika bile su promjene u 87. minuti Barak je ušao umjesto Daride, dok je Brozović zamijenio Kovačića. Iako je veznjak Chelseaja i ovu utakmicu odigrao bolje nego što smo ga dosad gledali u hrvatskom dresu.

Bruno Petković u 89. minuti bio je u naletu, prvo je imao veliku priliku, a potom i izborio korner, ali rezultat se više nije mijenjao.

Prema tome jasno je da će Hrvatska o eventualnom plasmanu u osminu finala moći razmišljati tek ako pobijedi Škotsku u zadnjem kolu. A taj je dvoboj na rasporedu 22. lipnja od 21 sat, opet u Glasgowu.

HRVATSKA - ČEŠKA 1:1

GLASGOW. Stadion Hampden Park; Sudac: Carlos del Cerro Grande (Španjlska);

  • Strijelci: 0:1 Schick (37-11m), 1:1 Perišić (47)
  • Žuti kartoni: Lovren / Masopust, Boril, Hložek
  • Crveni kartoni: -

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrić, Kovačić (od 87. Brozović) - Perišić, Kramarić (od 62. Vlašić), Brekalo (od 46. Ivanušec) - Rebić (od 46. Petković)

ČEŠKA: Vaclik - Coufal, Kalas, Čelustka, Boril - Holeš (od 63. Kral), Souček - Masopust (od 63. Hložek), Darida (od 87. Barak), Jankto (od 74. Ševčik) - Schick (od 74. Krmenčik)

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal