pretkvalifikacije za Eurobasket

Aco Petrović u trenersku mirovinu otišao pobjedom; Hrvatska je svladala Austriju, ali ipak mora u dodatne pretkvalifikacije

26.02.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija u susretu je posljednjeg, 6. kola skupine F pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine u Splitu svladala Austriju 84:74 (23:19, 27:17, 21:20, 13:18), ali je ipak završila na drugom mjestu u skupini te će tijekom ljeta morati igrati novu rundu pretkvalifikacija

Hrvatska je natjecanje u skupini okončala s pet pobjeda i jednim porazom, no isti je omjer ostvarila i Poljska, koja je u nedjelju kao gost nadigrala Švicarsku 80:70, a kako je u međusobnim dvobojima Poljska ostvarila pobjedu s većom razlikom od Hrvatske Poljaci su izborili nastup u kvalifikacijama. Švicarksa je završila na trećem mjestu u skupini s omjerom 2-4, dok je Austrija na dnu s 0-6.

Protiv slabašne Austrije Hrvatska je u dvoboj ušla dekoncentrirano, primila dvije trice na samom startu te je Austrija nakon prve tri minute čak imala i prednost od 10:2. Srećom, kada se umorio najbolji austrijski igrač Mahalbašić Hrvatska je uspjela preokrenuti, u 9. minuti stići do prvog vodstva 18:17, a odličnim otvaranjem druge četvrtine ostvariti i prednost 36:21.

Austrija se primakla na 36:30, a tada je Toni Nakić spojio tri trice zaredom i Hrvatska je na odmor otišla s vodstvom 50:36. U nastavku dvoboja Hrvatska je mirno održavala dvoznamenkastu prednost i stigla do pobjede 84:74.

  • +15
Hrvatska - Austrija, košarka, pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo, 26.2.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Goran Filipović sa 17 i Dominik Mavra sa 16 koševa predvodili su Hrvatsku, dok je Rašid Mahalbašić ubacio 21 koš za Austriju.

Ovo je ujedno bila i posljednja utakmica u karijeri koju je Aleksandar Aco Petrović vodio s klupe kao izbornik/trener. Petrović je još ranije objavio kako će se nakon ovog susreta povući iz trenerskog posla te se posvetiti radu u Hrvatskom košarkaškom savezu. Jedna od prvih zadaća mu je pronalazak nasljednika koji će preuzeti vođenje hrvatske reprezentacije u nastavku kvalifikacija. Jer iduće okupljanje košarkaši će imati na ljeto, kada ih očekuju dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre i treći krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo.