EKSPERIMENT I BIJES

Formula 1 već odbacuje novi sistem, evo opcija...

19.03.2016 u 13:48

Bionic
Reading

Službenim kvalifikacijama za VN Australije počela je nova sezona F1, a već nakon inauguralnog izdanja novog kvalifikacijskog formata čini se da će 'inovacija' biti ekspresno odbačena

Dominacija Mercedesa je dojadila i navijačima i vlasnicima Formule 1, te su uredima osmislili novu kvalifikacijsku metodu koja je zaživjela jutro u Melbourneu. Svakih 90 sekundi ispada vozač s najslabijim vremenom i tako se principom eliminacije dolazi do najboljih. Na papiru se činilo inovativnim, ali praksa je pokazala - debakl.

Neki su ispadali usred svojih brzih krugova, gume su se topile poput sladoleda, vozači su u boksu nemoćno gledali kako im odlazi prilika za borbu na stazi... Vettel je bez zadrške ove kvalifikacije nazvao sranjem, a šef Mercedesa Toto Wolff užasom. Reakcije su toliko snažne da je i Bernie Ecclestone morao obećati novu promjenu, i to možda već za iduću utrku sezone u Bahreinu. Ali šef oktanskog cirkusa je oprezan...


'Ne želim povratak na stari sustav, on će nas vratiti u situaciju kada i ja i svi znamo tko će biti prvi a tko drugi. I na treningu i u utrci. Očito ćemo morati modificirati ideju, ali trebamo promisliti sve opcije prije nego ponovno promijenimo sustav kvalifikacija,' kaže Bernie, a u sličnom smjeru razmišlja i branitelj naslova Lewis Hamilton koji je i u ovakvom formatu završio ispred svih.

'Ne treba donositi zaključke nakon prve utrke, ja bih ovaj sustav zadržao na barem četiri staze da vidimo kakva je zapravo ova ideja. Ali promjena unutar sustava treba biti. Donesite više guma, dajte nam više vremena za utrkivanje i tako zadržite neizvjesnost. Navijačima bi ovakav sustav, vjerujem, bio zanimljiviji. Ako je danas bilo loše to ne znači da je prije bilo sjajno. Samo treba dodatno unaprijediti ovu dobru ideju,' razmišlja Hamilton.

Snimka kvalifikacija iz Melbournea