JEDNOGLASNE ODLUKE

Financijski godišnji plan HOO-a umanjen za ogroman milijunski iznos, a poznato i kako će u rezanju troškova proći najbolji hrvatski sportaši

08.07.2020 u 18:22

Bionic
Reading

Pod striktnim antivirusnim mjerama (mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, zaštitne maske) u zagrebačkom hotelu Westin održana je pretposljednja ovogodišnja sjednica skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a ujedno i posljednja u aktualnom sazivu

Sedamdesetak članova skupštine jednoglasno je prihvatilo izmijenjeni Financijski plan HOO-a za 2020. godinu, umanjen za 43 milijuna kuna u odnosu na planiranih 193,9 milijuna kuna, kao i smanjenje sredstava za olimpijske programe - OI Tokio 2020. za 37 posto te i ZOI Peking 2022. za 16 posto.

Unatoč spomenutim financijskim redukcijama, jednoglasno je prihvaćen i prijedlog o zaštiti HOO-ovih kategoriziranih sportaša i njihovih prava. Budući da uslijed izostanka natjecanja sportaši ne mogu rezultatima potvrditi statuse, odlučeno je da im se u aktualnim izvanrednim okolnostima sva prava produljuju do kraja kalendarske godine. To se odnosi i na olimpijce u programima za OI Tokio i ZOI Peking koji do kraja godine zadržavaju stipendijske iznose i planirane financijske programe, prenosi HRT.

Osim o financijama, članovi skupštine HOO-a usuglasili su se i o sazivanju, pripremi i provedbi izbora za mandatno razdoblje 2020. - 2024. (izbor predsjednika, 4 dopredsjednika, 11 članova Vijeća HOO-a, te po 5 članova Nadzornog i Etičkog odbora).

Izborna skupština HOO-a održat će se 5. listopadu, a za predsjednika HOO-a mogu se kandidirati predstavnici svih nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova, uz deset potpisa potpore kandidaturi od strane ostalih punopravnih članica HOO-a.

Uz promjenu Statuta HOO-a u čak pet članaka (najzanimljivija stavka je uvođenje elektroničkih sjednica!), na skupštini su prihvaćeni i brojni pravilnici - poput antidopinškog ili Pravilnika o sprječavanju manipulacija na sportskim natjecanjima te Pravilnika o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u RH te uvjetima sudjelovanja hrvatskih sportaša i sportskih klubova na međunarodnim natjecanjima. Ukratko, kada je potonji u pitanju, bitno je istaknuti zaključak o fleksibilnijoj primjeni pravila o donošenju sustava natjecanja barem godinu dana prije njegove primjene.

Sadašnja pandemijska situacija očigledno će nastaviti mijenjati sustave natjecanje i tijekom aktualnih sezona. Gost skupštine HOO-a bio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ) Tomislav Družak, koji se predstavio nazočnima, pojasnio što se dosad učinilo u državnim mjerama potpore sportu, apostrofiravši poruku premijera Andreja Plenkovića da hrvatski sport u ova teška i neizvjesna vremena ima potporu Vlade RH.