ATLETIKA

Filip Mihaljević treći na mitingu Dijamantne lige u Lausannei kojeg su obilježili fenomenalni rezultati i rekordi

Bionic
Reading

Hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević osvojio je treće mjesto na mitingu Dijamantne lige u švicarskoj Lausannei, a osigurao ga je hicem 21,37 m u četvrtoj seriji

Pobijedio je svjetski rekorder i olimpijski pobjednik Ryan Crouser koji je imao najdalji hitac natjecanja od 22,81 m, što je i novi rekord mitinga. Drugo mjesto osvojio je Novozelanđanin Thomas Walsh.

Prema pravilima Dijamantne lige, prvih pet serija se bacalo za plasman među prvu trojicu, a u zadnjoj seriji su ta trojica imali po jedan pokušaj za određivanje međusobnog plasmana. Mihaljević je u zadnjoj seriji bacio 20,36 m, Walsh je sa 22,10 m izveo svoj najbolji hitac, ali je Crouser imao spreman odgovor na taj izazov i lansirao kuglu do 22,64 m.

Od ostalih rezultata u Lausannei valja izdvojiti pobjedu Jamajčanke Shelly-Ann Fraser-Pryce na 100 metara s novim osobnim rekordom i rekordom mitinga (10.60 sekundi) koja je nadmašila sunarodnjakinju i olimpijsku pobjednicu Elaine Thompson-Herah (10.64).

U troskoku je svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica Venezuelanka Yulimar Rojas sa 15,56 m postavila novi rekord mitinga i Dijamantne lige.

Na 400 m prepone je Nizozemka Femke Bol postavila novi rekord mitinga (53.05 sekundi).

Jedan od rijetkih poraza doživio je svjetski rekorder u skoku motkom Šveđanin Armand Duplantis, koji je završio tek kao četvrti s preskočenih 5,62 m. Pobijedio je Amerikanac Christopher Nilsen sa 5,82 m. koliko je preskočio i drugoplasirani, njegov sunarodnjak Sam Kendricks.