IZA KULISA NATJECANJA

Fifu ne zanima ni vuvuzela ni prazna tribina, nego samo - lova

15.06.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Domaćini Svjetskog prvenstva opravdano su strahovali kako će ići prodaja karata, no na vrijeme su reagirali pa su barem popunili prazne stolice klincima iz osnovnih škola. Fifu to ne zabrinjava. Vuvuzele, prazne tribine, dobra ili loša organizacija u sjeni su glavne ideje - zaraditi što više love

Fifa je odavno zauzela mudar stav da se ne zamjera domaćinima Svjetskih prvenstava i jakim nogometnim državama, a kako zaraditi što veći novac, glavna joj je misao vodilja. I u tome su Blatter i njegovi skrušeni podanici jako uspješni. Uostalom, zarađuju više od milijarde dolara godišnje

Cijena ulaznica za nogometno SP u Južnoafričkoj Republici realno je preskupa za domicilno stanovništvo, pa i unatoč ideji organizatora da tribine popuni klincima iz škola, dio stadiona na manje atraktivnim utakmicama zjapi prazno. To boli Fifu, to jako smeta i organizatore. Uostalom, i jedni i drugi pred početak natjecanja izrazili su svoje gorko razočaranje što u državu koja je na vrlo zlom glasu kao korumpirana i opasna nije stiglo više navijača. Pogotovo iz Europe.

Nakon takvog debakla, jer Amerikanci su među najbrojnijima, a ipak je riječ o zemlji s nevelikom nogometnom kulturom i povijesti, treba očekivati nove probleme u kvalifikacijama diljem svijeta. Pogotovo u kvalifikacijama za SP 2014. u Brazilu, koji će zbog zloglasnih slamova dobrim dijelom biti okvalificiran opasnom zemljom poput JAR-a. Teško da će moćni Blatter više dopustiti da jedna mala Slovenija izbaci 'iz igre' moćnu i bogatu Rusiju ili da na Svjetsko prvenstvo ne idu recimo Turska ili sve bogatija Ukrajina.

No Fifini mudraci se nisu ni osvrnuli na vuvuzele. Istina, rekli su pokoju riječ o njima i njihovoj eventualnoj zabrani, no nitko ozbiljan nije očekivao da će Fifa uložiti iole veći trud da riješi spomenuti problem koji para uši milijunima diljem svijeta. Blattera čak ni ne zanima što su gledatelji nekoliko izuzetno velikih TV postaja izrazili svoj protest zbog vuvuzela. Dok gledatelji ne počnu okretati programe, a sponzori otkazivati reklame, tu pomoći nema.

I dok novac pokreće sve, ne možemo očekivati bilo kakav napredak, nijedna želja navijača neće biti uslišana. Njegovo veličanstvo dolar, bio on američki, kanadski ili australski, jedina je mjerna jedinica uspješnosti i sumnjamo da će se Fifa nakon završetka aktualnog SP-a uopće osvrnuti na ovog trenutka najbolje prijatelje Južnoafrikance. Niti će Fifu zanimati koliko su se 'pokrili' organizatori, niti jesu li zaradili, a još manje što će biti sa stadionima u koje je uloženo malo bogatstvo. Priča o siromašnima i nogometu koji je dostupan svima tek je mazanje očiju.