PREJAK PRITISAK

Fifa priznala probleme s Jabulanijem

26.06.2010 u 21:20

Bionic
Reading

Nakon brojnih kritika koje su sudionici Svjetskog nogometnog prvenstva izrekli nauštrb lopte Jabulani s kojom se igraju utakmice u Južnoafričkoj Republici, u Međunarodnom nogometnom savezu priznali su da nešto nije u redu s loptom, ali da će se tim problemom pozabaviti po završetku SP-a

Mnogo igrača je 'jabulani' nazvalo "loptom iz supermarketa" naglašavajući njezinu nepredvidljivu putanju, a kao nedostatak su naveli i njezinu lagašnost zbog koje prebrzo leti kroz zrak.

'Nismo gluhi, FIFA neće ostati bez reakcije na sve što je rečeno u vezi lopte', rekao je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke koji je dodao kako će o svim nedostacima Jabulanija raspravljati s trenerima, igračima i proizvođačem lopte, njemačkom tvrtkom Adidas: 'Postoje pravila vezana za veličinu i težinu, ali lopta mora biti savršena', kazao je Valcke.

Na posljednjih nekoliko svjetskih prvenstava vratari su se žalili na nove lopte, ali ovoga puta su se kritikama pridružili i igrači, te treneri. Brazilski izbornik Dunga prije početka SP-a ušao je u verbalni sukob s Valckeom javno ga pozvavši da dođe na travnjak i pokuša kontrolirati Jabulani.

Ponajbolji svjetski vratar, talijanski čuvar mreže Gianluigi Buffon je kazao: 'Ne vidim zašto se jednostavno ne bismo vratili starim bubamarama s kojima smo svi igrali kao djeca'.

Danski branič Daniel Agger, pak, smatra da je upravo loša lopta razlog zbog kojega su neki igrači na SP izgledali poput 'pijanih mornara'.

Adidas je službeni dobavljač lopti za svjetska prvenstva od 1970. godine, te ima ugovor do 2014, a njemačka tvrtka stala je čvrsto u obranu svoga proizvoda izražavajući čuđenje zbog velikog broja pritužbi.