šok i nevjerica

FIFA najavila nove promjene; učine li ovo nogomet kakvog znamo više neće biti isti

07.11.2018 u 06:42

Bionic
Reading

IFAB (Međunarodni odbor nogometnih saveza) tijelo je unutar Fife koje se bavi promjenama pravila u nogometu. Pametne su glave u tom tijelu smislile nekoliko 'sjajnih' inovacija, a neke od njih bi mogle totalno promijeniti nogomet kao igru. Navijači diljem svijeta već su se pobunili...

Prvi i najkontroverzniji prijedlog koji je stigao iz IFAB-a odnosi se na izvođenje jedanaesteraca.

Prijedlog je da igrač nakon što izvede penal više nema mogućnosti nastavka igre ako golman obrani ili lopta pogodi okvir gola (stativu ili prečku). To bi konkretno značilo da ako se lopta odbije od okvira gola ili golman obrani udarac, nema natrčavanja na loptu (izvođača ili ostalih igrača) i eventualne druge šanse za gol. Igra se tu 'prekida' i momčad koja se 'obranila' izvodi slobodan udarac i kreće u nastavak igre. Ima tu i jedna 'caka', ako golman loptu odbije u korner, on će se izvoditi kao i do sada...

Ovo bi bila velika promjena jer bi se igra ovime dodatno 'sjeckala', penal je za sada sastavni dio igre, nakon što sudac da znak za izvođenje igra se jednostavno nastavlja udarcem na gol i eventualnom akcijom dalje ako golman obrani ili se lopta odbije u polje. Sada toga više ne bi bilo.

Druga velika promjena odnosi se na kriterij dosuđivanja penala, ali samo u slučaju igranja rukom. Sada je, barem u pisanom pravilima igre, svako igranje rukom u šesnaestercu penal. Suci imaju naputak da mogu 'progledati' ako je ruka bila u 'prirodnom položaju', a tu je mogućnost zlouporabe 'slobodne sudačke procjene' gotovo neograničena.

  • +46
SP u nogometu, osmina finala: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prema novom prijedlogu IFAB-a, to više ne bi bilo tako. Sada bi se jedanaesterac dosuđivao samo kad bi ruka bila u neprirodnom položaju i automatski ako je iznad ramena.

Treća promjena pravila vezana je za izmjene igrača. Po novome oni više ne bi mogli odugovlačiti s izlaskom jer bi ga napuštali na najbližoj liniji, a ne isključivo na centru.

  • +19
SP 2018., osmina finala: Španjolska - Rusija (jedanaesterci) Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovi će se prijedlozi promjena nogometne igre službeno predstaviti 22. studenog, potom će se o svemu ovome malo raspravljati, a eventualno glasanje o njihovoj primjeni dogodilo bi se u ožujku 2019. godine.

Ne treba ni isticati da su se samo nekoliko minuta nakon objave ovih promjena na društvenim mrežama nogometni zaljubljenici već pobunili, a žešće se reakcije tek očekuju... Svima najviše smetaju promjene kod izvođenja penala, neki idu tako daleko da tvrde kako nogomet kakvog znamo nakon toga više neće biti isti.