slijedi kriza

FIFA dala preporuku kako riješiti probleme u Dinamu, a najavili su i nove mjere štednje koje bi 'modrima' mogle donijeti novu štetu

30.03.2020 u 20:34

Bionic
Reading

FIFA je najavila nove mjere koje uključuju i obustavu isplate rata između klubova, a to bi moglo značajno pogoditi Dinamo

Dinamo se, kao i ostatak svijeta, bori s posljedicama koronavirusa i to onim financijskim. 'Modri' su smanjili plaće zaposlenima što su najviše osjetili prvotimci i tu je nastao veliki potres, ali sve takve teške odluke moraju biti donesene zbog opstanka kluba u kriznim vremenima.

Pisali smo već da se Žilina gasi jer nitko nije pristao na smanjenje plaća, a kriza u nogometu bi mogla i potrajati. FIFA najavljuje paket kriznih mjera koji bi Dinamo mogao dodatno baciti u probleme što mjere štednje čini još pametnijim potezom nego se na prvu učinilo. Naravno, Dinamo nije jedini klub koji se priprema na krizu, a ne zna se ni kada se nastavlja s nogometom.

FIFA klubove pokušava rasteretiti paketom kriznih mjera kako se ne bi gasili klubovi kao što je to napravila Žilina. Među tim mjerama bi trebala biti i privremena obustava isplata i obaveza koje klubovi imaju jedni prema drugima. Što to zapravo znači?

Dok god traje kriza vezana za koronu, klubovi ne bi morali plaćati jedni drugima rate koje su dogovorene pri transferima igrača. U Dinamovom slučaju to znači da bi na neko vrijeme prestale stizati rate za Olma, Ćorića, Benkovića i Šunjića što nikako nije mali novac, posebno u trenucima kada je neizvjesno kada će se vratiti nogomet, a s njim i ponovna mogućnost zarade.

S obzirom na to da brojni klubovi imaju i problema s dogovorom s igračima oko smanjena plaća iz FIFA-e i UEFA-e su poručili da se ništa ne treba raditi jednostrano već preporučuju postizanje dogovora. U slučaju da se dogovor ne može postići, o svemu će odlučiti Sud sportske arbitraže.