ZARADA ISPRED SVEGA

FIFA Brazilce tjera da na SP-u toče alkohol

29.02.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Točiti pivo ili ne u krugu stadiona na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, pitanje je s kojim se trenutačno suočava brazilski parlament

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zahtijeva od organizatora da dopuste točenje alkohola, konkretno piva, tijekom jednomjesečnog turnira na ljeto 2014. godine. Ta je praksa, međutim, u Brazilu već godinama zabranjena i kao takva je sasvim iščezla sa stadiona. U FIFA-i su, međutim, svjesni potreba goleme vojske dobrostojećih navijača koji će doputovati iz Europe. Još su svjesniji obveza koje imaju prema jednome od svojih glavnih sponzora, američkoj pivovari Budweiser.

Parlamentarna komisija koja se bavi pitanjima organizacije Mundijala odobrila je FIFA-in zahtjev i u proceduru stavila izmjene u zakonu, no neki im se brazilski parlamentarci i dalje opiru. Imaju i jaki argument: nasilje na stadionima u drastičnom je padu otkako je alkohol izgnan s nogometnih stadiona.

Zakon, odnosno iznimku od zakona na kojoj inzistira FIFA, parlament je trebao donijeti do ožujka ove godine, a ista bi trebala vrijediti već tijekom Kupa konfederacija, generalne probe koja će se u Brazilu odigrati iduće godine.