POSLASTICA U NEDJELJU

Ferrari i Vettel moraju uzvratiti Mercedesu u Kini!

14.04.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon odustajanja u Bahreinu, Sebastian Vettel ove će nedjelje pokušati oživjeti svoju sezonu na utrci u Šangaju. No, Nico Rosberg ostaje glavni favorit za pobjedu, a i Lewis Hamilton nije rekao svoju zadnju...

Svjedočili smo dominaciji 'srebrnih strijela' na otvaranju sezone, ali i problemima na startu Lewisa Hamiltona koje je Rosberg iskoristio i zabilježio dvije pobjede. Ferrari pak djeluje konkurentnije nego prošle godine, no ima tehničkih problema koji su mu već oduzeli pregršt bodova.

Evo gdje gledati Formulu 1!

Prijenos F1 vikenda u Kini koji uključuje treninge, kvalifikacije i samu utrku dostupan je na Arenasport 2 kanalu svim MAXtv korisnicima bez dodatne naknade

Na trećoj utrci sezone koja se vozi ove nedjelje Ferrari mora uzvratiti ako se želi uključiti u borbu za naslov prvaka. Sebastian Vettel nakon odustajanja u krugu za zagrijavanje u Bahreinu očajnički traži vrhunski rezultat u Šangaju, no Nico Rosberg i Lewis Hamilton imaju druge planove.

U svakom slučaju, čeka nas odlična utrka na stazi na kojoj se Formula 1 vozi od 2004. godine, a ostaje u sjećanju kao ona na kojoj je Mercedes ostvario svoju prvu pobjedu u modernoj povijesti, 2012. godine. Bila je to također i prva pobjeda Nice Rosberga, čiji je timski kolega Lewis Hamilton najuspješniji čovjek na ovoj stazi, s četiri pobjede dosad. Trijumfom su se okitili i drugi veliki vozači posljednjeg desetljeća: Alonso, Vettel, Button, Raikkonen, Schumacher te u prvom izdanju Barrichello.

Kineska F1 utrka vozi se na stazi dugačkoj 5.4km koja ima 16 zavoja i ne pretjerano originalni naziv 'Shanghai International Circuit'. U svojim počecima vožena je u jesen, u samoj završnici prvenstva, da bi je posljednjih godina prebacili u raniji travanjski termin.


Staza u Šangaju ima nekoliko atraktivnih izazova, a najveći su upravo prva dva zavoja, originalna tvorevina dizajnera Hermanna Tilkea. Riječ je o izuzetno dugačkom dvostrukom desnom zavoju, nakon kojeg slijedi oštri lijevi u koji treba ući s oko 85km/h i nije ga lako pogoditi.

Slijedi ravni dio pa oštri desni zavoj broj 6, a nakon njega prilično ritmični središnji dio staze. Veliki izazov je i lijevi zavoj broj 11, na kojem vozači rade najviše pogrešaka, s obzirom da se traži jako kasno kočenje te idealna putanja i priprema za sljedeći beskrajno dugi desni zavoj.

Na kraju još imamo jedan od najdužih ravnih dijelova uopće u F1 kalendaru, pa iznimno spori zavoj 14, koji se prolazi brzinom 70km/h, a nakon njega još posljednji lijevi relativno brzi zavoj te zatim startno-ciljna ravnina.

Kao i prošlih godina, imamo dvije DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini te uoči zavoja broj 14 pa s pretjecanjem vozači sigurno neće imati problema. Pirelli najavljuje taktičku borbu na stazi, jer bi mogao biti ključan upravo izbor guma u utrci. Ponuđene su vozačima supermekane, mekane i srednje tvrde komponente. Vidjet ćemo koje će se najbolje ponašati na stazi. Što se vremenske prognoze tiče, kiša je moguća na kvalifikacijama, a manje vjerojatna u utrci.

Favorit za pobjedu ostaje Nico Rosberg, a Lewis Hamilton koji zbog promjene mjenjača mora startati s pet pozicija unazad pokušat će ga pobijediti po prvi put ove sezone. Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen dat će sve od sebe da prekinu dominaciju Mercedesa i uključe u borbu za pobjedu, a iza leđa najbrže dvije momčadi nejasno je što bi se moglo događati: Red Bull, Williams, Toro Rosso, Haas, Force India i Mclaren bit će u velikoj međusobnoj borbi.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 9 sati po hrvatskom vremenu, a nedjeljna utrka u 8 ujutro. Ne propustiti!