SENEGALSKA PRIJETNJA

Fernando Torres mogao bi se trajno preseliti na klupu!

07.01.2013 u 12:56

Bionic
Reading

U svojoj se prvoj utakmici za Chelsea iskazao Demba Ba, njihovo zimsko pojačanje, a po njegovu smo dolasku na našem portalu Tribina.hr postavili pitanje: Može li Demba Ba zamijeniti Torresa u prvoj momčadi londonskih 'plavih'? Svoj je stav, na temelju prve utakmice u kojoj je Ba igrao, kao i općenite situacije u Chelseaju, izrekao član communityja Mac316

Roman Abramovič je po svojim kriterijima isplatio pravi sitniš za Dembu Ba, senegalskog napadača iz Newcastlea koji je u samo par mjeseci suradnje sa sunarodnjakom Cisseom postao ponajbolji napadački tandem Premier Lige, prilično asocijativan na nekadašnje tamnopute killere Cole-Yorke. I Demba Ba je samo par dana nakon transfera, nakon jednog jedinog treninga s novom momčadi istrčao u početnoj postavi u FA kup ogledu protiv Southhamptona te obilježio taj debi s dva pogotka i ukupnom pobjedom svoje nove momčadi od 1:5.

Da bi se prikazalo što je Demba Ba donio Chelseaju, treba prvo objasniti njihovu dosadašnju situaciju s napadačima. Chelsea je, otkad se njegov transfer dogodio, talac Fernanda Torresa. Igrač je plaćen ogroman novac čak i za pojmove Abramoviča, a nikad se nije do kraja uklopio u momčad, više nego očito je da ga ekipa ne prihvaća kao svog, a i on svojim igrama i ponašanjem ne pridonosi promjeni toga.

Zbog relativne Torresove mladosti, cijene koja je plaćena i plaće koja mu se mora isplaćivati Chelsea je čak odustao i od zadržavanja čovjeka koji im je donio naslov LP, Didiera Drogbe. Drogba je dosta stariji, nema još puno vrhunskog nogometa pred sobom, a jasno je bilo da on i Torres zajedno na terenu ne mogu funkcionirati.

Ba je postigao dva pogotka u debiju


I, možda i logično, Chelsea se odlučio za ipak mlađeg Torresa. Valjda se mislilo da će, kad ostane prva i jedina opcija u napadu, proigrati bolje, a to se i dogodilo ali ne u relacijama koje su Chelseaju potrebne. Torres je zaigrao samo mikroskopsku mrvicu bolje, ali i dalje je prilično sterilan, neprobojan, bez onog koraka koji lomi suparnike na putu prema golu kao u Atleticu i Liverpoolu. Jednostavno, Torres na terenu izgleda stariji nego što stvarno je, izgleda kao da na terenu mora biti, a ne želi. To navijače iritira, a prilično očito i suigrače.

Iako Benitez sigurno neće samo tako okrenuti leđa svome miljeniku, ako želi izgraditi povjerenje s klubom i navijačima neće moći dugo trpjeti Torresove sterilne igre i morat će sve više i više povjerenja davati Demba Bau, a ako je ova prva utakmica nekakav indikator on neće razočarati. Demba Ba je samo još jedan dokaz da vam ne trebaju deseci milijuna eura za dobrog napadača, ako već ne možete dovesti Falcaa ne morate novac predviđen za njega u potpunosti potrošiti.

U Premier Ligi se mogu naći i igrači visoke kvalitete, ali ne toliko razvikani, igrači koji znaju što im je posao, i što je najvažnije, igrači kojima neće trebati taj famozni 'period prilagodbe', što god da to jest.

TOP ANALIZA

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!
Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Mac316

Svim stručnjacima koji koriste taj termin u svojstvu alibija za igrače proturječi primjer Dembe Baa. Dolaskom na Otok u West Ham počeo je odmah zabijati postigavši 7 golova u 12 utakmica, a nakon prijelaza u Newcastle i 29 golova u 54 utakmice. Sada, za Chelsea dva gola u debiju.

Zar je moguće da ima i igrača koji ako znaju igrati nogomet i profesionalni su, mogu taj isti nogomet igrati neovisno o boji dresa i oznaci na registracijskim tablicama na autu kojim su na stadion došli? To su ti misteriji nogometa, ono o čemu samo vrhunski treneri i stručnjaci znaju što pričaju.

Chlesea je u teškoj misiji utrke za uslugama Falcaa i čini se da u toj utrci gubi korak, ali ne bi trebali očajavati. Iako je Falcao bez sumnje najbolji klasični napadač na planeti, mogu komotno tri četvrtine tog novca koji bi za njega platili sačuvati, još i prodati Torresa za koliku god siću ga netko želi odvesti i dodatno opljačkati Newcastle i za drugog Senegalca Papis Cissea.

Njih dvojica su dokazala da mogu graditi respektabilni tandem u napadu čak i kad je iza njih prosječna vezna linija Newcastlea, obojica imaju 'najboljih nogometnih' 27 godina i kad bi iza njih stajali Hazard, Mata i Oscar mislim da bi mogli biti tandem koji dominira Premier Ligom, a sasvim sigurno efikasniji od igre koju Chelsea sad igra, a može se nazvati 'Torres sam protiv svih'.