došao na svoje

Fernando Alonso u debitanskom nastupu pobijedio na utrci 24 sata Le Mansa

17.06.2018 u 15:22

Bionic
Reading

Sebastian Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso pobjednici su ovogodišnjeg izdanja 24 sata Le Mansa, donijevši Toyoti prvu titulu na prestižnoj utrci...

Alonso je nakon dugo vremena stigao do velike pobjede. U Formuli 1 čeka na trijumf već pet godina, ali je već u debitanskom nastupu trijumfirao na utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa, na kojoj je nastupio za volanom Toyote.

  • +3
Fernando Alonso Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pomoglo je 36-godišnjem Španjolcu što su Porsche i Audi izašli iz ovog natjecanja pa mu je praktički jedina konkurencija na stazi bila druga posada Toyote koju su čini Kobayashi, Conway i Lopez.

Gubio je Alonsov automobil u jednom trenutku i dvije minute za timskim kolegama, no tijekom noći i jutra uslijedio je veliki preokret pa je dvostruki prvak Formule 1 zajedno sa Sebastienom Buemijem i Kazukijem Nakajimom na kraju trijumfirao sa čak dva kruga prednosti.

Bio je to prvi trijumf Toyote na ovoj prestižnoj utrci i skidanje prokletstva koje je 2016. godine otišlo toliko daleko da je japanski automobil vodio pa otkazao u posljednjem krugu 24 sata Le Mansa.

Alonso je napravio korak bliže 'trostrukoj kruni' koju sanja, a radi se o pobjedi na tri najprestižnije utrke u automobilizmu: Velikoj nagradi Monaka, 24 sata Le Mansa i 500 milja Indianapolisa. Fernando sada ima dvije od tri pa je lako moguće da će napustiti Formulu 1 na kraju sezone kako bi se posvetio IndyCaru i dovršio posao...