odluka u Phoenixu

Favorizirana Philadelphia doživjela novi šok; Miami izbacio Embiida i Hardena, a Dončić odveo Dallas do sedme odlučujuće utakmice

13.05.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Košarkaši Miami Heata izborili su finale doigravanja Istočne konferencije NBA lige nakon što su na gostovanju pobijedili favorizirane Philadelphia 76erse sa 99:90 i u seriji na četiri pobjede slavili sa 4-2.

Ovo je drugi put u posljednje tri sezone da je Miami stigao do finala Istoka, a prije dvije godine su igrali i veliko finale u kojem su izgubili od LA Lakersa sa 2-4.

Heat će u finalu Istoka igrati protiv pobjednika serije Milwaukee - Boston. Branitelj naslova Bucksi trenutačno vode sa 3-2, a šesta utakmica je u petak u Milwaukeeju.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Miami je utakmicu odlučio u trećoj četvrtini u kojoj je serijom 19-4 pobjegao na + 16 (68-52) i potom zadražao prednost. Deset minuta prije kraja utakmice gosti su imali 19 razlike (82-63), a pet minuta do kraja i velikih 20 koševa viška (92-72) nakon čega nije bilo dvojbi oko pitanja pobjednika. Sixersi su do kraja tek ublažili poraz.

Goste je do pobjede predvodio Jimmy Butler sa 32 koša, osam skokova i četiri asistencije, Max Strus je dodao 20 koševa i 11 skokova, a PJ Tucker 12 koševa i devet skokova.

"Butler je jedan od vrhunskih igrača. Bio je briljantan tijekom cijele serije. Izazovi postaju sve teži, međutim on nije dozvolio da serija uđe u sedmi susret," kazao je trener Erik Spoelstra.

Butler je u Miami stigao upravo iz Sixersa 2019. godine.

"Još uvijek ne znam kako smo ga pustili. Volio bih da sam i dalje mogao ići u bitku s njim," kazao je Joel Embiid, sa 20 koševa i 12 skokova najbolji igrač u domaćim redovima. Tyrese Maxey je također ubacio 20 koševa, dok je Shahe Milton upisao 15 koševa.

"Nažalost, nismo bili dovoljno dobri da bi u ovoj seriji pobijedili Mimi," dodao je trener poražene ekipe Doc Rivers koji je tako doživio novi šok u play-offu. Mnogi su ih vidjeli u utrci za naslov zadnj dvije godine, ali opet su rano ispali.

U drugom susretu večeri Dallas Mavericksi su na Zapadu pobijedili Phoenix Sunse sa 113-86 i u seriji na četiri pobjede izjednačili rezultat na 3-3. Odlučujuća sedma utakmica na rasporedu je 15. svibnja u Footprint Centru u Phoenixu, a do sada su obje ekipe pobijedile na domaćem terenu.

Dallas je već na poluvremenu imao +15 (60-45), a u trećoj četvrtini je prednost domaćina narasla na + 22 (94-72). Posljednja četvrtina je bila tek određivanje posla.

Domaći sastav je do pobjede predvodio Slovenac Luka Dončić sa 33 koša, 11 skokova, osam asistencija i četiri ukradene lopte. Ovoga puta imao je pomoć u suigračima, Reggie Bullock je dodao 19, Jalen Brunson 18, a Spencer Dinwiddie 15 koševa.

"Jako sam ponosan na ovu momčad. Bio je to sjajan timski rad", rekao je Dončić nakon utakmice.

Kod gostiju Devin Booker je utakmicu završio sa 19 poena, Deandre Ayton postigao je 21 koš uz 11 skokova, a Chris Paul 13 koševa. Phoenix je izgubio čak 22 lopte uz 40 posto šuta iz igre.

"Nemam dovoljno vremena da vam otkrijem što me sve izjeda. Igrali smo očajno," kazao je Monty Williams, trener Sunsa koji su prvi dio sezone završili s najboljim skorom u ligi.

U drugom polufinalu Zapada igraju Golden State Warriorsi i Memphis Grizzliesi, a Warriorsi trenutačno vode 3-2.