SP - JEDRENJE

Fantela/Marenić treći, Ninčević/Župan olimpijke

19.05.2012 u 18:22

Bionic
Reading

Šime Fantela i Igor Marenić četvrtu godinu zaredom su među osvajačima svjetskih medalja! Još jedna bronca je pala! Enia Ninčević i Romana Župan plasirale su se na Olimpijske igre

Nakon što smo prošloga tjedna proslavili svjetsko srebro Tončija Stipanovića u Laseru i plasman na Olimpijske igre Marina i Dana Lovrovića u Zvijezdi, danas ponovno veliko slavlje. Izniman dan za hrvatsko jedrenje na Svjetskom prvestvu za klasu 470 u Barceloni.

Težak dan, u prvom redu psihički. Veliki pritisak su morale izdržati obje naše posade. Šime Fantela i Igor Marenić ušli su u plov za odličja kao četvrti, s istim bodovima kao trećeplasirani Finci Lindgren/Lindgren. Enia Ninčević i Romana Župan su bile unutar olimpijske norme, međutim s vrlo malom bodovnom prednošću u odnosu na konkurentice, posade Austrije i Rusije. Za obje naše posada danas je bila igra taktike i živaca. Nije bilo važno pobijediti regatu, važno je jedino bilo ući u cilj ispred točno određenog protivnika.

Oblačno vrijeme i danas je zatvorilo put vjetru. Uvjeti na moru su bili na granici regularnosti, ako ne i ispod. Da nije bio zadnji dan regate moguće je da se ne bi ni jedrilo. Val je bio ogroman, vjetar vrlo slab. Prve su na more isplovile djevojke za zadnji 13. plov prvenstva za posade koje se nisu plasirale u plov za odličja. Enia Ninčević i Romana Župan od starta su kontrolirale situaciju i oznaku za oznakom kursa okretale ispred Austrijanki i Ruskinja. Uspjele su izdržati tako do cilja i zagrljene uplovile u cilj.
Enia Ninčević je izjavila:

'Znale smo da tu moramo jedriti bez nekih velikih grešaka. Prvi dio prvenstva je prošao jako dobro, znale smo da moramo ući u zlatnu skupinu, to smo i napravile. Prva dva dana finala bili su uvjeti koji nam stvarno nisu odgovarali, bilo je uspona, padova, suza, smijeha, svega, ali kad se sve na kraju zbroji drago mi je da sam proživjela jednu ovako napetu regatu, još jedan plus u iskustvu. Jedva čekam doći doma i proslaviti sa svima koji su nam dali podršku, a bilo ih je jako puno.'

Romana Župan je dodala:

'Hvala svima koji su nam bili podrška cijelo ovo vrijeme. Bez vas to ne bi bilo to i još sto puta hvala. Napravili smo sve što smo planirali i to je urodilo plodom, jako sam sretna i mislim da još uvijek nisam skroz svjesna što se događa!

Svjetske prvakinje su Britanke Hanah Millis i Saskia Clark, a naše su djevojke zauzele 24. mjesto. Prvi koji su ih zagrlili kad su vratili na kopno bili su Šime Fantela i Igor Marenić.'

Oko 14.30 startao je muški plov za odličja. Fantastičnom taktikom na startu Šime Fantela i Igor Marenić odmah su Fince ostavili iza sebe, kao i Argentince Calabrese/De la Fuente koji su uoči plova za odličja bili peti, devet bodova iza i stoga u nekim kombinacijama također mogli igrati za broncu. Na polovici regate Argentinci su prošli jedno mjesto ispred naše posade, međutim to im nije bilo dovoljno. Šime i Igor koncentrirali su se na Fince. Opet smo pratili oznaku po oznaku, Hrvatska ispred Finske. Tako je bilo i u cilju, kojih deset metara prednosti za našu posadu odlučilo je da upravo njima pripadne brončana medalja.

'Bilo je stvarno izazovno, mi smo tako prihvatili i tako smo i odvozili regatu, odlučno i hrabro i to se uvijek pokaže najboljim riješenjem. Od starta smo krenuli čvrsto, praktički start je bio i odlučujuć, jer smo „zatvorili“ Fince i još nekoliko posada uz regatni brod. U vjetar je bilo lakše nego niz vjetar, ali kontrolirali smo Fince cijelo vrijeme i ušli u cilj jedno mjesto ispred njih, što je bilo dovoljno. Četvrtu godinu zaredom imamo medalju na Svjetskom prvenstvu, malo je reći da smo zadovoljni,' rekao je Šime Fantela.

'Po ovakvim uvjetima svi mogu proći dobro, ali stvarno smo odlično otvorili plov za odličja i nakon prve dionice u vjetar ostalo nam je samo paziti na Fince. Ušli smo hrabro u regatu i ispalo je dobro. Sad nam slijedi nekoliko dana odmora i idemo za Veliku Britaniju, na pripreme i regatu Svjetskog kupa početkom lipnja. Zadovoljni? Prezadovoljni!,' komentirao je Igor Marenić.

Kao što smo već i petak javili, svjetski prvaci su Australci Belcher/Page.