ŠAKAČKI OBRAČUN NA MORU

Fantela i Marenić u nedjelju po svjetsku broncu

10.12.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Šime Fantela i Igor Marenić sutra jedre za broncu u klasi 470 na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Ivan Kljaković Gašpić u finale za klasu Finn ušao je kao deseti, nakon što je višestruki olimpijski pobjednik Ben Ainslie diskvalificiran radi nesportskog ponašanja. Današnji dan donio nam je još dvije norme za OI 2012. – u Finnu i muškom 470

Vrlo dug dan u subotu na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u australskom Fremantlu, ali ne na moru, nego na kopnu. U petak je bilo puno tenzija, onda u subotu su stvari dovedene do usijanja.

Prilično stresna dva dana su iza naših Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470. Jučer dva prosvjeda, a danas ih je dočekalo ponovno saslušanje za slučaj s nizozemskom posadom Coster i Coster iz osmog plova prvenstva. Suci su nažalost promijenili svoju odluku od jučer i diskvalificirali su Šimu Fantelu i Igora Marenića. I to ne bi toliko utjecalo na plasman naše posade, imali bi sigurnu broncu u rukama, da nisu suci ujedno vratili bodove izraelskoj posadi Kliger i Gal, koji su jučer bili diskvalificirani u sedmom plovu prvenstva i koji su tako skočili na četvrto mjesto, sa samo dva boda zaostataka za Fantelom i Marenićem. Vrlo komplicirana papirnata priča o regatnim pravilima, koja je ostavila pomalo gorak okus u ustima, jer su Nizozemci tek oko 20. mjesta i to što ih su Fantela i Marenić u jednom trenutku nenamjerno dotaknuli spinakerom, što u datoj situaciji nisu smjeli, nije nikako utjecalo na plasman nizozemske posade. No, pravila su pravila, pa makar ponekad bila besmislena. Dokazivanje ovog prosvjeda nizozemskoj posadi nije donijelo apsolutno ništa, a naše momke može sutra potencijalno stajati medalje.

Šime i Igor srećom su danas izvrsno jedrili, pobijedili su u prvom plovu dana, dok su u drugom bili treći, te kao treći ulaze u sutrašnji plov za odličja. Vodeći Australci Belcher i Page vrlo će vjerojatno još jednom biti svjetski prvaci, a drugoplasirani Britanci Patience i Bithell imaju solidno čvrstu drugu poziciju.

Priča dana je svakako vijest da je višestruki olimpijski pobjednik, jedan od najboljih britanskih sportaša, finaš Ben Ainslie, nakon ulaska u cilj iz svog broda uskočio u brod s televizijskim snimateljima i napao fizički vozača, jer je smatrao da mu je zasmetao pri jedrenju. Suci su ga diskvalificirali u današnja dva plova, bez mogućnosti odbacivanja tih diskvalifikacija, tako da je Ainslie ispao iz sutrašnjeg finala. Njegovim ispadanjem u finale je ipak ušao Ivan Kljaković Gašpić kao deseti.

Naši su jedriličari ispunili ujedno olimpijske norme u 470 i Finnu, tako da smo u prvom tjednu prvenstva od četiri discipline u kojima smo nastupili ispunili olimpijske norme u tri. Nadamo se da će šlag na kraju ovog tjedna biti sutrašnja medalja.

Tina Mihelić natjecanje je završila na 32. mjestu.

U nedjelju počinje natjecanje za naše posade u klasi Zvijezda – Matu Arapova i Antu Šitića, Marina Lovrovića i Sinišu Mikuličića, te Dana Lovrovića i Marina Lovrovića starijeg