SP U JEDRENJU

Fantela i Marenić tri plova prije kraja treći

09.12.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić drže treće mjesto tri plova prije kraja Svjetskog prvenstva u jedrenju u Australiji, dok je Ivan Kljaković Gašpić 11 u klasi 'finn'

Kako se bliži završnica Svjetskog prvenstva za četiri klase koje jedre u prvom tjednu tako su tenzije na moru očito sve veće. Najbolje su to danas na svojoj koži osjetili Šime Fantela i Igor Marenić koji su nakon natjecanja na moru još oko dva sata proveli na saslušanjima prosvjeda. Naime, u slučaju ako neka posada misli da je neka druga posada povrijedila njena prava može uložiti prosvjed i tražiti saslušanje pred međunarodnim žirijem. Na Fantelu i Marenića danas je u prvom plovu prosvjedovala britanska posada Patience/Bithell, a u drugom nizozemska Coster/Coster. Britanci su trenutačno jedno mjesto ispred naše posade. Srećom, Šime i Igor su na saslušanju uspjeli dokazati da nisu prekršili nijedno pravilo, tako da su prosvjedi odbačeni i naša je posada zadržala današnje 7. i 14. mjesto, odnosno ukupno treće nakon osam jedrenja.

'Prosvjed je uvijek 50-50, bez obzira koliko ste u pravu. Nemamo baš puno iskustva s prosvjedima, jer uvijek smo neki pacifisti i bježimo od toga, međutim današnji je dan stvarno važan jer smo dokazali sami sebi, a i konkurenciji, da se znamo dobro obraniti u jako teškoj situaciji. U oba prosvjeda smo bili jedrilica koja nema pravo puta. Pobijedili smo oba prosvjeda i stvarno smo zadovoljni, pao je teret s leđa od 100 kila', kazao je pomalo umorno Šime Fantela koji je predstavljao posadu na oba saslušanja.Naš trofejni dvojac sutra očekuju još dva plova, te plov za odličja u nedjelju. Na prvom mjestu su Australci Belcher i Page, koji se čine već polako nepobjedivima, danas su upisali još dvije pobjede.

A u sutrašnja dva plova Ivan Kljaković Gašpić pokušat će se izboriti za plov za odličja. Nakon osam jedrenja je 11. u Finnu, samo šest bodova od desetog mjesta, što je mala razlika koja se u dva plova može itekako nadomjestiti. Vodstvo je u Finnu preuzeo Britanac Ben Ainslie.

'Uvjeti za jedrenje su bili dosta zeznuti, nisam imao brzinu koju sam priželjkivao, tako da sam se cijelo vrijeme morao vaditi iz dosta nezahvalnih situacija. Sad sam na pragu plova za odličja, nadam se da ću to uspjeti sutra odraditi u još dva plova i osigurati mjesto u finalu', izjavio je Ivan.

I naša posada u 470 i Kljaković-Gašpić već bi sutra mogli osigurati nastup na OI u Londonu.

Sutra se na more vraćaju i Laser Radiali, koji su danas imali dan odmora, među njima i Tina Mihelić.Ostali naši jedriličari su u fazi premjeravanja i završnih priprema za početak natjecanja za preostale discipline koje jedre idući tjedan. Za opuštanje večeras se druže s hrvatskom zajednicom u Adriatic Stirling clubu.