BRAVO DEČKI

Fantela i Marenić najbolja su svjetska posada u klasi 470!

20.09.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Šime Fantela i Igor Marenić prva su posada svijeta u klasi 470 prema novim svjetskim ljestvicama olimpijskih disciplina! Ovomjesečne ljestvice rađene su po novom sustavu obračuna

Niz novosti očekuje nas u jedrenju u novom olimpijskom ciklusu. Nove discipline u prvom redu, potencijalni novi format natjecanja. Puno je zanimljivih tema na dnevnom redu godišnje konferencije Svjetskog jedriličarskog saveza (ISAF) koja će se održati početkom studenog u Dublinu, niz odluka koje će značajno utjecati na budućnost olimpijskog jedrenja. Kamenčić u toj cijeloj slici je novi sustav obračuna svjetskih ljestvica, premijerno predstavljen na ovomjesečnim ljestvicama. Najveća je novost da se neće više gledati rezultati unutar dvije godine, već zadnjih godinu dana.

Onim našim jedriličarima koji su se ove godine zbog Olimpijskih igara manje koncentrirali na Svjetski kup to nije odgovaralo, međutim Šime Fantela i Igor Marenić su napravili taj još jedan korak koji im je nedostajao i po prvi put u karijeri zasjeli na broj jedan svjetske ljestvice klase 470!

U još dvije discipline imamo predstavnike u najboljih deset na svijetu. Tonči Stipanović šesti je laseraš svijeta, Tina Mihelić je deseta u Laser Radialu. Nadomak najboljih deset na svijetu su i Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, na 12. mjestu.

Onaj tko je dosta izgubio s novim obračunom jer se ove godine maksimalno odlučio posvetiti pripremama u Velikoj Britaniji, pa je stoga preskočio gotovo sve regate Svjetskog kupa, je Ivan Kljaković Gašpić, koji je tako pao na 19. mjesto. U ženskom 470 Enia Ninčević i Romana Župan su 22.

Na svjetskoj ljestvici Lasera imamo još predstavnika: 28. Daniel Mihelić, 32. Milan Vujasinović, 74. Filip Jurišić, 87. Ivan Taritaš. U muškom 470 na 150. mjestu su Lovre Ivanov i Marko Carić.

Vodeći – 470ž: Kondo/Tabata (JPN), 49er: Norregaard/Lang (DEN), Finn: Jonas Hoegh Christensen (DEN), Laser: Tom Burton (AUS), Laser Radial: Marit Bouwmeester (NED).

Nema više ljestvica za klase Zvijezda i RS:X, koje su ispale iz olimpijskog programa za RIO 2016.