SP KLASE 470

Fantela i Marenić brončani

18.07.2010 u 17:34

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su treće mjesto na Svjetskom prvenstvu klase 470 u Nizozemskoj. Jedriličari zadarskog Svetog Krševana u današnjem su posljednjem finalnom jedrenju za medalje u cilj ušli kao četvrti što je bilo dovoljno za treće mjesto

Fantela i Marenić su tako drugu godinu uzastopce među osvajačima medalja na Svjetskom prvenstvu klase 470. Nakon lanjskog zlata osvojenog u Danskoj ove godine su u Nizozemskoj uzeli broncu i jedina su posada koja je ponovno na postolju. Srebrni iz 2009. Britanci Asher i Willis su zauzeli četvrto mjesto ove godine, dok brončani Japanci Harada/Yoshida nisu ni uspjeli ući u plov za odličja.

'Izuzetno je teško ponovno osvojiti medalju na svjetskom prvenstvu u našoj klasi. Rijetko tko uspije obraniti naslov, zadnji kojima je to uspjelo bili su Australci Wilmot i Page prije nekoliko godina. To što smo osvojili broncu za nas znači skoro kao da smo obranili lanjsko zlato. Svako svjetsko prvenstvo nosi određeni pritisak, ali ovo je nosilo još neki dodatni pritisak. Mislim da smo dobro s tim nosili cijeli tjedan, koji je stvarno bio jako težak. Ovo mi je bilo jedno od sedam najdužih dana u životu, jer regatni odbor je dosta griješio, bilo je dana kad su nas držali cijeli dan u klubu od osam ujutro do osam navečer,' kazao je Fantela, dok je Marenić dodao:

'Danas je u plovu za odličja stvarno bilo pakleno. Krenuli smo što se kaže na nož, jer smo znali da trebamo odjedriti našu najbolju regatu da bi zadržali poziciju za medalju. Bilo je jako teško, ali uspjeli smo.'

Fantelu i Marenića ove sezone očekuju još dvije regate. Završnica Svjetskog kupa u britanskom Weymouthu početkom kolovoza, te Europsko prvenstvo klase 470 krajem kolovoza u Turskoj.

Preostale dvije zadarske posade također su danas jedrile zadnji plov prvenstva. Obje Uskokove posade su bile odlične druge u cilju u svojim skupinama. Enia Ninčević i Romana Župan natjecanje su završile na 34. mjestu, dok su 17-godišnjaci Lovro Ivanov i Marko Carić 88.