aba liga

Fantastična Cibona s čak 20 trica zatrpala 'studente' i stigla do treće uzastopne pobjede

18.11.2023 u 00:09

Bionic
Reading

Košarkaši Cibone došli su do treće uzastopne pobjede u ABA ligi svladavši u Podgorici favorizirani Studentski centar 101:93 (12:24, 32:20, 29:23, 28:26), ubacivši pritom 20 trica u nevjerojatnoj šuterskoj večeri

Cibonine strijelce je s 23 koša predvodio Amerikanac Alex Stein koji je trice gađao 4/6. Aleksandar Aranitović je ubacio 21 koš uz šest asistencija i šut iz igre 8/12. Domagoj Proleta je postigao 18 koševa gađajući trice 4/5, a Ivan Majcunić je ubacio pet od šest trica i završio na 17 koševa.

Da nije bilo sjajnog Matea Drežnjaka koji je s 25 koševa bio najbolji strijelac utakmice, Studentski centar bi doživio i uvjerljiviji poraz protiv šuterski nevjerojatno raspoloženih gostiju.

Cibona nije loše ušla u dvoboj, ali je sredinom prve četvrtine izgubila napadački ritam i dopustila domaćoj momčadi da od minimalnih 12:10 u 6. minuti, prvu četvrtinu završi s dvoznamenkastom prednošću (24:12).

Podgoričani su u 12. minuti imali i +15 (28:13), ali je tada uslijedio veliki Cibonin povratak, do kojeg je momčad Jakše Vulića došla prvenstveno zahvaljujući kvalitetnijem šutu za tricu.

Do tada je Cibona imala loših 2/9 izvan crte 6,75 m, da bi do kraja poluvremena 'vukovi' pogodili šest trica iz devet pokušaja. Prednjačio je Ivan Majcunić (3/4), dvije je ubacio Domagoj Proleta (2/3), a jednu Alex Stein (1/2).

U manje od dvije minute Cibona je spustila zaostatak na šest koševa (30:24), potom odlično odigrala i završne četiri i pol minute prvog poluvremena u koje je Studentski centar ušao s vodstvom 38:30.

Serijom 11:0 Cibona je na ulazu u posljednju minutu prvog dijela ušla s tri koša prednosti (41:38). Da nije bilo hrvatskog reprezentativca i bivšeg 'cibosa' Matea Drežnjaka, Cibonina bi vjerojatno dočekala veliki odmor u vodstvu. No, Drežnjak je pogodio tricu za 41:41, a nakon trice Steina za 44:41, izborio je tri slobodna bacanja i pogodio ih za 44:44, rezultat koji je ostao svijetliti na semaforu dvorane Morača nakon prvih 20 minuta. Cibona je drugu četvrtinu dobila 32:20.

Nevjerojatnu šutersku večer nastavili su Vulićevi izabranici prikazivati u trećoj četvrtini. Prvi se Ciboninim tricašima pridružio Tomislav Buljan, potom i Domagoj Vuković, a kasnije im se priključio i Krešimir Radovčić. Cibona je pogodila sedam trica iz sedam pokušaja u devet minuta treće četvrtine i zahvaljujući tome došla do prednosti od 15 koševa (73:58).

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

No, sve što su dobro napravili u devet minuta, gosti su uspjeli kompromitirati u zadnjih 60 sekundi trećeg dijela utakmice, a Podgoričane je u utakmicu ponovno vratio Mateo Drežnjak. Prvo je pogodio polaganje i dodatno slobodno bacanje, a potom i dvije trice u završnih devet sekundi, posljednju s istekom vremena od ploče, sjurivši se preko cijelog terena između Ciboninih košarkaša koji su ga samo gledali. Tako je Cibona treću četvrtinu dobila samo 29:23.

Podgoričani su zaprijetili preokretom u zadnjoj četvrtini, dvaput su došli na samo tri koša zaostatka, ali u oba navrata se Cibona odvajala tricama. Kod 76:73 pogodio je Majcunić, a kod 81:78 zaredali su tricama Proleta i Aranitović te polako slomili otpor domaće momčadi.

Ključnim se pokazao Alex Stein u završnici dvoboja, kad je kod rezultata 96:91 iznudio tri slobodna bacanja i sve ih pogodio za 99:91.

Cibona je u drugom poluvremenu pogodila 12 trica iz samo 16 pokušaja, što je potpuno slomilo obranu Podgoričana. Zagrepčani su privremeno s učinkom 3-5 i 11 bodova skočili na devetu poziciju, a Studentski centar je s 4-4 na petom mjestu, jednom ispod Zadra koji ima isti učinak nakon večerašnje pobjede u Splitu 82:75. Vodeća Budućnost i drugoplasirana Crvena zvezda imaju šest pobjeda iz sedam nastupa.

Standings provided by Sofascore