NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Fabio Cannavaro

08.06.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Malo mu je falilo da 2006. u Njemačkoj postane prvi klasični defanzivac izabran za najboljeg igrača tog mundijala. Nagraditi dekonstruktora na račun konstruktora nekako nije u nogometnom duhu, ali nasljednik Maldinija (po igri, kapetanskoj časti, a i po ljepoti) toliko je dobro igrao na svojoj 'težačkoj' poziciji da je također 2006. proglašen FIFA-inim igračem godine kao prvi i jedini branič s tim priznanjem

Ime: Fabio Cannavaro
Reprezentacija: Italija
Pozicija: centralni branič
Svjetska prvenstva: 1998, 2002, 2006, 2010.
Naslovi: 1

Prije njega tu je nagradu ponio samo Lothar Matthaus, no Nijemac se prihvaćao i veznih uloga. Cannavaro je karakterističan, vrhunski 'terijer' zadnje linije obrane, čuven po superiornoj duel-igri i presretanju protivničkih akcija, uglavnom istaknut na svojoj polovici terena. Izvan samog travnjaka karakterizira ga simpatična, vedra južnjačka osobnost zahvaljujući kojoj se uspješno nametnuo kao kapetan.

Nogometom se inficirao odrastajući u vrelom Napulju, gdje je na stadionu San Paolo skupljao lopte Maradoni. No mjesto u umjetnika žoge izrastao je u simbola talijanske obrambene škole nogometa. I nekako je u poznim igračkim godinama počeo stjecati najveća priznanja u karijeri.

Prije nego što će biti priznat kao najbolji igrač svijeta, veliki Mundijal odigrao je 2002. u Japanu i J. Koreji, nakon što se u porazu od Hrvatske ozlijedio drugi dio tadašnjeg defanzivnog tandema snova, Alessandro Nesta. Cannavaro je uz goleme količine energije čepio rupe u talijanskoj obrani, ali favoriziranu generaciju zaustavila je domaća Južna Koreja u četvrtfinalu.

Ono što u 14 reprezentativnih godina nije dočekao Maldini - svjetski naslov - ostvarilo se Cannavaru u Njemačkoj 2006. I ovog puta ozlijedio mu se ortak Nesta, a kapetan je još pomaknuo granice obrambenih standarda. Mogao bi valjda napisati doktorsku disertaciju na temu beka nakon što je na turniru odigrao svih 690 minuta, ne zaradivši pritom nijedan crveni ni žuti karton, a pritom je Italija primila samo dva gola! Jedan je bio autogol protiv Novog Zelanda, a drugi Zidaneov penal u finalu!

U seniorskom dresu Italije standardan je, inače, od 1997, a nedavno je pretekao Maldinija postavši igrač s najviše nastupa u povijesti 'azzura'. Skupio ih je 132, a najavio je da se oprašta nakon ovog mundijala: 'Već na prvom pripremnom kampu etiketiran sam kao prestar, a mogu misliti što će još biti do kolovoza.'

S obzirom na to koliko traju talijanski bekovi, ne bismo se kladili - kolovoz bi mogao samo potvrditi njegov fenomen...

Fabio Cannavaro