NARODNI DERBI

FA kup: Romantični United u Brightonu

26.11.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Po zapadnoj Europi se povećava broj klubova koji su se uzdigli iz pepela današnjeg krutog modernog nogometa. Dva takva, s naglaskom na goste, u subotu igraju međusobno u trećem kolu engleskog kupa

Kada je obitelj Glazer kupila slavni Manchester United i s vremenom ga sve više opterećivala svojim privatnim dugovima, navijači su pokrenuli bitku. Prvo uličnu kroz mirne prosvjede, potom i pravnu, a kao šlag na tortu došla je ideja o osnivanju FCUM-a. United of Manchester u tri je godine porastao za tri ranga i danas su respektabilni sedmoligaš s vojskom navijača na svim (i inozemnim u prijateljskim utakmica) gostovanjima i velikim planovima. Uspješno skupljaju novac za svoj stadion koji bi se trebao graditi iduće godine.

Ove sezone u fokusu im je FA kup. Novu promociju na ljeto neće doživjeti, ali sezona će ponovno postati povijesna ako prođu treći krug FA kupa i nađu se u istom ždrijebu s Man. Unitedom od kojeg su nastali. Ne treba ni govoriti kakva bi to tek utakmica bila, ali polako.

Posljednja stepenica im je gostovanje u Brightonu kod kluba koji se također opekao na nogometnom dioničarstvu. 'Galebove' iz Brightona sredinom devedesetih je vodio današnji direktor Arsenalove škole Liam Brady i klub je bio solidni drugoligaš, ali tadašnji vlasnik je prodao stadion na kojemu je Brighton igrao 95 godina i klub preselio na improvizirano igralište koje je nekada bilo zoološki vrt. Što je najgore, klub nije financijski profitirao – vlasnik je zadržao novac, a umjesto stadiona niknuo je šoping centar.

To je pokrenulo lavinu prosvjeda, ali pravnog lijeka nije bilo. Klub je ispao u treću ligu i prije pet godina došao na rub gašenja. Tada počinje lijep dio priče.

Igrači su pristali napraviti golišavi kalendar, snimljena je i pjesma koja je došla do 17. mjesta engleske ljestvice hitova, vlasnici su pokrili ostatak duga i akcija pod nazivom 'Alive and kicking' urodila je plodom. U međuvremenu su se stabilizirali i planiraju gradnju novog stadiona za 22.500 mjesta iduće godine, pred njima je perspektivna budućnost.

U ovom dvoboju Brighton je veliki favorit jer je vodeći sastav treće engleske lige i primaju 0,7 golova po utakmici. Trenira ih nekadašnja legenda Chelseaja Gustavo Poyet i prvi su na ljestvici. United of Manchester, s druge strane, prolazi kroz krizu. Imaju tri poraza zaredom, ali ovo je utakmica do koje odbrojavaju dane. Trećeligaša su (Rochdale) na svom putu već izbacili, novi veliki skalp ostao bi upisan zlatnim slovima u povijest jednog od najromantičnijih klubova svijeta.

Prolaz trećeg kola, tisuće na gostovanju