BURNO U OTVORENOM

Evo zašto Mamić nije na crnoj listi; Šuker je izabran nelegalno!

02.12.2014 u 09:04

Bionic
Reading

U utorak bi se trebao održati sastanak Hajduka i predstavnika resornog Ministarstva o sukobu s Hrvatskim nogometnim savezom. I dok predsjednik HNS-a Davor Šuker putuje svijetom, Torcida poručuje – hoćemo ostavke! Je li vrijeme za spuštanje lopte na zemlju ili će sukob eskalirati? Vodi li ulica Hajduk ili HNS protežira Dinamo?

Odgovore je pokušala ponuditi emisija Otvoreno s respektabilnim sastavom gostiju. Gosti emisije bili su Zoran Cvrk (povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza), Vjekoslav Hrabar (član Nadzornog odbora Hajduka), Krunoslav Borovec (načelnik Uprave policije), Miroslav Ćiro Blažević (bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije), Orlando Rivetti (novinar i kolumnist Novog lista).

Hrabar je demantirao da Hajdukom upravlja ulica.

'Odluku o neigranju utakmice donio je Nadzorni odbor, a ne navijači ili menadžeri.'

Na Hajdukove zahtjeve za ostavkama čelništva HNS-a Crk kaže.

'Mislim da Davor Šuker neće dati ostavku, on ima puni legitimitet, HNS ima konstitutivne elemente, to su županijski savezi.'

Krunoslav Borovec je pohvalio riječku Armadu, koja je tražila tumačenje nekih nejasnoća iz Zakona o navijačima od policije.

'To je način kako treba komunicirati s policijom.'


Borovec je pokušao objasniti zašto Zdravku Mamiću, s obzirom da se potukao na stadionu, nije na crnoj listi i zašto mu nije zabranjen ulazak na stadione.

'Zašto gospodin Mamić nije na listi? Na listu se stavljaju osobe koje su počinile kažnjive radnje iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, a ne neke druge radnje. Mamić je evidentiran samo za jednu kažnjivu radnju, a na našoj listi se nalaze samo višestruki počinitelji kažnjivih radnji na stadionima. Kada bismo i stavljali članove upravljačkih tijela klubova, on ne bi spadao u C kategoriju. Zakonom nije predviđeno da se obavještavaju oni koji su na popisu za zabranu ulaska na stadion, objasnio je Borovec, koji je pozvao klubove da preuzmu odgovornost za svoje navijačke skupine, pa bi ih onda policija obavještavala o detaljima zabrana:

Pokušali smo uvesti vaučerizaciju, ali zbog protivljenja navijača, a i nespremnosti klubova da preuzmu takvu obavezu, taj sustav nije implementiran. Ključni nositelji odgovornosti za red na stadionima su klubovi i organizatori sportskih na natjecanja.'

'Izbor Davora Šukera i čelnika HNS-a bio je potpuno nelegalan, to nitko ne može osporiti i možda se baš na toj povijesnoj sjednici počela stvarati ta gruda nezadovoljstva među narodom', rekao je Blažević, koji je istaknuo da je narod uvijek u pravu.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE