TAKTIČKA ANALIZA

Evo zašto je Marko Pjaca trebao Allegriju baš u Juventusu!

22.07.2016 u 12:39

  • +2

Marko Pjaca i službeno potvrđen kao novi igrač torinskog Juventusa

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Nakon što je Marko Pjaca i službeno potvrđen kao novi igrač torinskog Juventusa, u transferu vrijednom 23 milijuna eura što je rekordan iznos za MAXtv Prvu ligu, zanimljivo je bilo pročitati i članke analitičara portala Tribina.hr koji su otišli korak dalje

U članku pod naslovom 'Može li se Pjaca uklopiti u Juventusovih 3-5-2? Gdje će igrati?' analitičar portala Tribina.hr Leader do detalja je objasnio gdje vidi hrvatskog nogometaša u Allegrijevoj momčadi.

Juventusova 3-5-2 taktika je ostavština Allegrijevog prethodnika Contea, a kako sada stvari stoje - to će se promijeniti u sljedećoj sezoni. Samo lud čovjek bi mijenjao dobitnu kombinaciju koju je imao Conte jer Chiellini, Barzagli i Bonucci činili su neprobojan bedem ispred Buffona. Juventus je bio posložen u 3-5-2 formaciju, momčad se od dolaska Allegrija vrlo malo mijenjala ako se gledaju igrači koji su u njegovoj eri dovedeni, no sada se situacija ipak mijenja ako se Juventusove kupnje uzmu u taktički kontekst.

Ne treba zaboraviti da Massimiliano Allegri u prethodnim klubovima nije koristio 3-5-2 formaciju već 4-2-3-1 i 4-3-3 i da je igru s četiri braniča u liniji pokušao nametnuti i kada je stigao u Torino. Bio je inteligentan pa nije forsirao promjene jer "starog konja je teško naučiti nove trikove", a uostalom bio je i sam svjedok kako je prošao njegov tadašnji gradski rival Inter kada je Gasperini nakon Mourinha na silu htio promijeniti sustav igre s istim igračima u 3-4-3. Tada se u Interu dogodio raspad sistema, a Allegri si to nije dozvolio po dolasku na klupu Juventusa pa je nakon početnih taktičkih avantura i sam shvatio da lanjski kadar "stare dame" najbolje funkcionira kada igra u 3-5-2 sustavu koji se tu i tamo po potrebi uvođenjem Cuadrada mijenjao u nešto ofenzivnijih 4-3-3.

Do sada su u Juventus stigli stoper Benatia, centralni veznjak Pjanić, krilo Pjaca i bek Dani Alves. Benatia je tu kao prirodna zamjena za Barzaglija kojeg godine više ne maze ali i Bonuccija koji navodno treba ići u Manchester City (ali i kao igrač koji uz Chiellinija ili Ruganija može biti dugoročna opcija za sustav s četiri braniča u liniji). Dani Alves je stigao kao ofenzivno orijentirani desni bek tako da sada Allegri ima na obje strane obrane po dva beka različitih preferencija (Lichsteiner i Evra su defanzivniji a Alex Sandro i Dani Alves ofenzivniji). Pjanić je doveden kao zakašnjeli nasljednik Pirla, odnosno konkretno kao zamjena za Hernanesa koji nije oduševio. Pjaca je pak stigao umjesto Cuadrada, odnosno ako gledamo i prethodnu sezonu može se reći i da je zamjena za Comana. U svakom slučaju dosadašnje kupnje Juventusa omogućavaju da Allegri polako ali sigurno sve češće krene mijenjati 3-5-2 sustav u 4-2-3-1 ili 4-3-3 koji su njemu ipak draži.

Kako će se snaći Pjaca? Pa mladi igrač kojem kvalitete ne nedostaje ne bi trebao imati problema uklopiti se u vrhunski posložen klub u kojem se rijetko brza s odlukama o transferima. Pjacu je Juventus za talijanske prilike jako puno platio što znači da od njega i Dybale očekuju da budu nositelji napadačke igre u sljedećim godinama. Ako je obrambeno neodgovorni Cuadrado mogao igrati desnog beka u 3-5-2 formaciji onda može i Pjaca iako bi njemu nedvojbeno više odgovarao 4-2-3-1 sustav ili 4-3-3 gdje bi ipak mogao igrati ofenzivnije i gdje ne bi trebao previše mariti zbog obrane. Moguće je i da Allegri Pjacu vidi kao opciju za backup isturenog napadača jer fizički podosta posdjeća na Moratu koji je napustio klub, no to ipak ne bi trebao biti slučaj s obzirom da mladi hrvatski ofenzivac najbolje djeluje kada ima prostora blizu out linije.

**********************

U Juventusu ga čeka sustav u koji se on mora uklopiti, u kojem će taktički nedvojbeno iznimno mnogo napredovati, te u kojem mu se definitivno neće moći dogoditi opuštanje jer samo uz mnogo rada i discipline u klubu kao Juventus može doći i zadržati status prvotimca. Za daljnji igrački napredak nije mogao izabrati bolji klub - a ako se i u Juventusu dokaže onda je jasno da će ga moći kupiti samo neki financijski bolje stojeći klub - dakle - Real Madrid, Barcelona, Bayern, te engleski bogataši. Ukoliko Pjaca do toga dođe, to će značiti da je poput Pogbe izrastao u jednog od najboljih igrača svijeta. Put prema tome mu je transferom u Juventus širom otvoren - sada je samo na njemu da iskoristi nevjerojatnu priliku koja mu se pružila i da zablista.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja nogometnog communityja!

437511,437473,437418,437368