STOPER NA CIJENI

Evo zašto ga je silno želio Mourinho, a doveo Guardiola!

27.08.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Iako se o njegovom transferu nije toliko pričalo kao o mnogim drugima ovoga ljeta, Mehdi Benatia među nogometnim je znalcima smatran kao jedan od najboljih braniča Europe. Mourinho ga je silno želio u Chelseaju, a na kraju ga je dobio Guardiola u Bayernu

Trnovit je nogometni put bio onaj Mehdija Benatije, prije nego li je tek jučer u večernjim satima potpisao za Bayern. Igrač je to koji je prije deset godina prošao probu u Chelseaju, prošao je, ali isto tako odbio potpisati za veliki londonski klub jer se nije osjećao spreman za najveću nogometnu pozornicu. Iako su ga i Makelele i Drogba nagovarali da ostane u Londonu, Benatija to nije želio.

'Bio sam u Londonu na probu tri ili četiri dana, a živio sam zajedno s Drogbom i Makeleleom. Oni su tada bili sjajna momčad ali ja se jednostavno nisam osjećao spremnim. Ponudili su mi trogodišnji ugovor, ali tada sam se dobro osjećao u Marseilleu, a prelazak u inozemstvo me jednostavno plašio.' – sam je rekao Benatia u intervjuu za beIN Sport’s Le Club du Dimanche.

Ipak, niti Marseille mu nije dao priliku u prvoj momčadi, pa je dobar dio ranih igračkih dana proveo po posudbama u drugoligašima, da bi na kraju, tada 2008., odlučio otići u Clermont, također drugoligaški klub. Iako je imao problema s ozljedama njegov je talent uočen u Udinama, pa 2010. odlazi put Italije, što se pokazalo kao puni pogodak za njegovu karijeru. U Udineseu je proveo sjajne tri sezone, prije nego li je prošloga ljeta potpisao za Romu, uz odštetu od 13 milijuna eura.


Odmah na samom početku, postao je ključ obrane koja je u prvih 10 utakmica talijanskog prvenstva primila samo jedan pogodak te upisala sve redom pobjede, da bi na kraju sezone Roma primila tek 25 golova u 38 susreta. Njegove brojke govore same za sebe, a talijanskom prvenstvo još od sjajne Lucijeve sezone u Interu nije imalo braniča koji toliko dobro čita igra, te kako fizički, tako i tehnički dominira cijelim obrambenim redom.

Kako je Marokanac, nikad ga najšira nogometa javnost nije upoznala prilikom igara za reprezentaciju, ali njegove su vještine ovoga ljeta zainteresirale mnoge najveće nogometne klubove…


Bio je velika želja i Van Gaala i Mourinha, pa i Barcelone, ali na kraju je njegove usluge za relativno malih tridesetak milijuna eura (ako se uzme u obzir da je Luiz plaćen 50 milijuna) osigurao minhenski Bayern, koji se tako pojačao jednim od najboljih braniča europskog klupskog kontinenta. Benatia je talentiran u svim domenama nogometne igre – fizički, mentalno i tehnički – tako da nema dvojbe da bi se mogao izvrsno uklopiti u visoko sofisticirani i tehnički zahtjevan sustav kakav nameće Pep Guardiola.

Ako bude igrao na razini koju je posljednjih sezona pokazivao u Serie A, Benatia bi mogao biti jedno od najboljih ljetnih kupovina uopće.