NIJE NEZAMISLIVO

Evo zašto bi Zdravko Mamić mogao uspjeti u inozemstvu!

08.11.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Velika većina onih koji prate nogometne prilike na Balkanu složit će se da je Zdravko Mamić vjerojatno najutjecajnija osoba toga područja. Kao takav, mogao bi biti od koristi i klubovima van granica Hrvatske, iako većina onih koji prate nogomet ne vjeruju u takav rasplet

Kada smo na našem community portalu Tribina.hr pitali ima li šanse da Zdravko Mamić uspije u inozemstvu, odgovori su velikom većinom bili negativni. Vrlo je mali broj onih koji vjeruju ne samo da bi Mamić mogao biti uspješan i van granica Hrvatske, već se većina korisnika izjasnila negativno i po pitanju da li vjeruju da takve ponude uopće postoje.

Pa ipak, čisto hipotetski, naš se korisnik Mac316 poigrao s idejom kako bi Mamić ipak mogao biti od koristi u klubu poput Leverkusena, koji se spominjao kao jedna od mogućih destinacija:

'Uzmimo taj Leverkusen za primjer. Klub je to koji ne stoji loše, ali jasno im je da ne mogu konkurirati najvećima u financijskom smislu ili smislu branda koji njihov klub predstavlja. Nikad Leverkusen neće moći dovesti Neymara, Balea ili Maria Gotzea, oni jednostavno moraju tražiti drugi put. Moraju tražiti po tržištima gdje veliki klubovi ne gledaju toliko. Jedno od takvih tržišta je i Balkan. Tu se uvijek može naći mladih talenata koji jedva čekaju da pobjegnu na Zapad iz siromaštva i močvara koje su u nogometu. Zdravko Mamić je čovjek koji je na tom Balkanu neupitno prvo nogometno ime u smislu menadžmenta. Praktički da nema igrača kojeg ne poznaje, ne zna sve bitno o njemu i nema igrača do kojeg Zdravko ne zna kako doći. Naravno, Dinamo ima svoje limite pa do nekih igrača jednostavno ne može, ali limiti u Leverkusenu su ipak osjetno viši nego u Dinamu. I zašto ne bi Leverkusenu odlično došao čovjek kao Mamić? Čovjek koji će puno lakše pregovarati sa Šošom, Sinovčićem ili sličnim lokalnim šerifima koji zastupaju neke od skrivenih balkanskih bisera nogometa nego što bi pregovarali uglađeni Nijemci koji nisu niti naviknuti na način poslovanja na Balkanu, niti žele prljati ruke na taj način.

Malo tko ima povjerenja u Mamićev odlazak u inozemstvo


Teško da bi Mamić bio predodređen za glavnog direktora, glavnog managera ili glavnog bilo što u klubu kao Leverkusen, ali za direktora ili glavnog managera za područje Balkana svakako. To je funkcija koja bi Leverkusenu koristila, preko koje bi puno lakše mogao doći do igrača za koje možda inače ne bi ni čuo, a Mamić ako nešto ima, onda dokazano ima taj njuh za 'zakapariti' igrače s Balkana koji kasnije postanu netko i nešto (Modrić, Ćorluka, Kovačić, Lovren, Mandžukić...). Tih igrača bi bilo i više da u Dinamu i Hrvatskoj nema problem restrikcije kad se radi o srpskim igračima na čijem tržištu, sasvim sigurno, Mamić pliva kao riba u vodi. U inozemnom klubu bi bio slobodan da bez hipoteke prošlosti 'čačka' i po srpskom tržištu i tko zna koliko bi tamo igrača iskopao. Kad se uzmu sve te prednosti u obzir, mislim da Mamić kao jedan od važnijih funkcionera kluba kao Leverkusen nije baš tako apsurdno kao što zvuči kad čujete iz Mamićevih usta.

Kod svakog u Hrvatskoj kad čuje da Mamić priča o mogućnosti rada u inozemstvu će se javiti logično pitanje - pa tko bi uzeo na zapadu čovjeka s takvim mrljama, s takvim sumnjama u njegovu prošlost, način na koji je zaradio novac i s takvim pedigreom mešetara igračima, pa čak i reketarenja tih istih igrača? Naravno, kad postavite tako stvar, nitko. Ali isto tako, tko bi imao u klubu Uli Hoenessa, čovjeka koji je državu varao za poreze u iznosima kakve Mamić može samo sanjati? Tko bi kao predsjednika imao Berlusconija, pravomoćnog osuđenika za malverzacije pa čak i seksualnog prijestupnika? Činjenica je da klubovi kao i tvrtke malo toga polažu na glasine ili čak i na potvrđene činjenice ali koje nemaju veze s nogometom, tako dugo dok mogu imati koristi od osoba koje se dovode u vezu s tim prijestupima. Što god mi u Hrvatskoj mislili o Mamiću i s čim god se mi bavili kad se radi o njemu, nitko ne može poreći da se radi o osobi koja ima nekakvo nogometno ime i van granica države, vjerojatno i najzvučnije ako izuzmemo igrače na terenu, prošle i sadašnje.

Dovoljno kvalitetan? Ovisi. Ako bi bio ograničen na to da svojim vezama i pregovaračkim sposobnostima osigurava budućem poslodavcu potentne mlade igrače s balkanskog tržišta koje bi dovodio relativno jeftino a prodavao skupo, onda svakako ima reference. Ali, Leverkusen ili bilo tko drugi mora isto tako znati da je to JEDINO za što je Zdravko Mamić dobar i da bilo kakve druge ovlasti, prava pa i bilo kakvi kontakti s medijima ili drugim nogometnim djelatnicima jako brzo mogu dovesti do katastrofe...'

Ako želite pročitati i druga mišljenja o ovoj temi, učinite to OVDJE, na portalu Tribina.hr.