30 IMENA

Evo tko bi se trebao naći na Kovačevom popisu!

09.05.2014 u 08:08

Bionic
Reading

Hrvatski izbornik Niko Kovač idući će tjedan objaviti popis od 30 kandidata za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Prema najavama, 27 od njih će voditi u pripremni kamp u Bad Tazmannsdorf, a zatim će s konačnog popisa otpasti još četvorica...

Izdvojili smo one za koje smatramo da će se sigurno naći na preliminarnom popisu i analizirali šanse onih ostalih...

VRATARI

Sigurni (3): Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Ivan Vargić (Rijeka)

Prema najavama, Kovač bi trebao imenovati četiri vratara od kojih će jedan otpasti s konačnog popisa – dakle, još dvojicu uz neprikosnovene Pletikosu i Subašića. Jedan od tih trebao bi biti Ivan Vargić iz Rijeke, koji brani u najkonstantnijoj (doduše, tek solidnoj) formi od svih u domaćem prvenstvu.

Hajdukov Lovre Kalinić bio je pozvan kao treći golman za utakmice s Islandom u studenom. Tada je bio najbolji golman MAXtv Prve lige, ali kasnije ga je snašla ozljeda i oporavak koji je bio dug – no nedovoljno dug, kako se pokazalo, jer ozljeda je uskoro obnovljena. U međuvremenu je bilo i nekoliko prilično loših izdanja u prvenstvu i Kalinićev status trenutno je neizvjestan.

Od onih koji su u inozemstvu, Ivan Kelava posljednji je put branio za klub još u siječnju i više nije kandidat. Dario Krešić također uopće ne brani u Mainzu, gdje je zimus stigao iz moskovskog Lokomotiva, ali dojam je da je naš stručni stožer njemu nešto skloniji. A praćen je navodno i Goran Blažević, koji je unatrag dva mjeseca postao standardan u sofijskom Levskom: u posljednjih 10 utakmica primio je 13 golova, pet puta sačuvavši čistu mrežu za klub koji je na petom mjestu bugarskog prvenstva.

OBRANA

Sigurni (8): Darijo Srna (Šahtar), Šime Vrsaljko (Genoa), Ivan Strinić (Dnipro), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Dejan Lovren (Southampton), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Domagoj Vida (Dinamo Kijev)

Na popisu 'sigurnih' Kovač ima po dvojicu desnih (Srna, Vrsaljko) i lijevih (Strinić, Pranjić) braniča; budući i da neki od stopera mogu poslužiti na bekovskim pozicijama, to bi trebalo biti sasvim dovoljno za Brazil. No vrlo je vjerojatno (iako ne potpuno izgledno) da će se na prvom popisu naći i Hrvoje Milić, koji igra redovito i vrlo dobro u ruskom Rostovu. Solidnu šansu također ima i Ivan Tomečak iz Rijeke, koji je u posljednje vrijeme napokon izbjegao ozljede i ušao u formu. Usprkos prijedlozima 'dobronamjernih' novinara, Dinamov Josip Pivarić ničime dosad nije dao naslutiti da je kapacitet za reprezentaciju.

Što se tiče stopera, osim neprikosnovene četvorke (Ćorluka, Lovren, Schildenfeld i Vida), vjerojatno je da će u Brazil ići još jedan – što znači možda i dvojicu na širem popisu. Igor Bubnjić vrlo rijetko igra u Udineseu (svega sedam puta ove sezone), ali je neprestano barem u konkurenciji, odnosno na klupi. Kovač ga nije pozvao ni za Island, ni za Švicarsku, ali ovaj put bi mogao.

Uz njega, za očekivati je da za dodatno mjesto konkuriraju dvojica stopera iz domaće lige: Hajdukov Mario Maloča i Rijekin Marko Lešković. Jedan od njih dvojice lako bi mogao biti iznenađenje na Kovačevom popisu. Zbog nenogometnih razloga, nije izgledno da će se na istom naći i Joe Šimunić. Romin Tin Jedvaj sigurno je reprezentativni kapacitet i nadamo se da ćemo ga jednog dana gledati u hrvatskom dresu, ali za 18-godišnjaka koji ne igra u klubu za sada je još uvijek prerano.

VEZNI RED
Sigurni (7): Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Ivo Iličević (HSV)

Ovdje je najžešća konkurencija. Badelj, Kranjčar i Iličević ne mogu sa sigurnošću računati da će ići na SP, ali na širem popisu će gotovo sigurno biti.

Uz Vukojevića, jedini 'pravi' defenzivni vezni, takozvani 'razbijač', koji je dosad bio u krugu Kovačeve škvadre je Rijekin Mate Maleš. No on je sam izašao u javnost s informacijom da mora na operaciju zbog koje će propustiti SP. Dinamov Arijan Ademi je, nažalost, ovog proljeća u znatno lošijoj formi od jesenske, često je bio i ozlijeđen te nije nimalo izgledno da će se njegovo ime naći na popisu. Šteta je što Josip Radošević vrlo malo igra u Napoliju – iako, s obzirom na okolnosti, nije posve nemoguće da ga izbornik pozove. 20-godišnjak je igrao odlično za mladu reprezentaciju pod Kovačevim vodstvom.

Još trojica igrača iz domaće lige imaju razloga nadati se mogućem pozivu. Najbolje stoji Marcelo Brozović, čiji preporod ove sezone datira baš iz nastupa za Kovačevu mladu vrstu, gdje je igrao fenomenalno. Dinamov veznjak postupno se profilirao u vrlo zanimljivog igrača i njegovi nastupi ovog proljeća mahom su bili vrlo dobri – sve do izrazito razočaravajućeg u finalu kupa s Rijekom. No Brozovića možemo očekivati na širem popisu.

Za Hajdukova (uskoro Chelseajeva) Maria Pašalića ovo je bila 'coming-of-age' sezona: sezona u kojoj je postao pravi nogometaš. Izrastao je u igrača koji može postići puno toga u karijeri – na Hajdukovu žalost, morat će napraviti i ostvariti daleko od Poljuda. Pašalić je moderni 'box-to-box' veznjak i mogao bi biti zanimljiva alternativa možda čak i za Brazil – no njegovo vrijeme tek dolazi i neće biti nikakva tragedija ako se ne nađe ni na ovom širem popisu.

Treće ime nije Alen Halilović. Svi se nadamo da će on u bliskoj budućnosti ostvariti svoj ogromni potencijal, ali trenutno ne bi mogao ni po čemu pomoći hrvatskoj reprezentaciji. Osim toga, za njegovu karijeru puno je važnije da se čim prije priključi radu s Barceloninom B momčadi – navodno je njegov budući klub to i eksplicitno tražio, tako da za njega ne bi trebalo biti mjesta na reprezentativnom popisu.

Treće ime je Ivan Močinić. Mladić koji je ove sezone ostvario veliki napredak i dao nagovjestiti ozbiljan potencijal, iako mu je forma bila dosta promjenjiva, a fizička strana igre možda još ne na zadovoljavajućoj razini. Od ostalih, Anas Sharbini sigurno bi bio na popisu kad bi se SP igralo na Kantridi – inače ne. Za Sammirovo pozivanje sad više nema nikakvih razloga ili 'razloga'.

NAPAD

Sigurni (4): Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull)

Nikola Kalinić prosječan je igrač u prosječnoj formi, koji bi na SP-u bio peti ili šesti izbor za centarfora, a ne može igrati ni na jednoj drugoj poziciji. On će se vjerojatno po 'defaultu' naći na širem popisu i isto tako s njega otpasti uoči turnira. Ante Rebić, premda je trenutačno ozlijeđen i gotovo uopće ne igra u Fiorentini, puno je zanimljiviji – jer pripada u Hrvatskoj iznimno rijetkoj vrsti krilnih napadača. On će gotovo sigurno biti na popisu, bez obzira na sve – i vjerojatno je jedini osim ovih 'sigurnih' koji ima realne šanse putovati u Brazil.

Leon Benko sam je odlaskom u Kinu sebe eliminirao iz kruga ozbiljnih kandidata. Andrej Kramarić zanimljiv je po igračkom profilu i karakteristikama, ali ipak nedovoljno kvalitetan. Duje Čop, koliko god ga se mnogi trudili gurati, možda završi na popisu od 30 igrača tek kao ustupak tim pritiscima i(li) kao priznanje najboljem strijelcu domaće lige. Ali – ako tako i bude – on nema gotovo nikakve šanse putovati u Brazil, pa ni u Bad Tazmannsdorf, jer ne posjeduje ni karakteristike ni realnu kvalitetu potrebnu hrvatskoj reprezentaciji.

Prema ovim predviđanjima, 22 čovjeka su 'sigurna' za izbornikov popis. Njima bismo pridružili još jednog golmana, trojicu obrambenih (bočnih i središnjih braniča), dvojicu veznjaka i dvojicu napadača...