UKLETE IGRE

Evo što povezuje medijsko ludilo i ruske superzvijezde!

  • +7

Tuga ruskih navijača u Sočiju nakon poraza od Finske

Izvor: Reuters / Autor: Eric Gaillard

Bionic
Reading

Prvo je klizački polubog Jevgenij Pljušenko iznenađujuće smrtnički odustao na zagrijavanju pred nastup u kojem je državna TV praktički već proglasila njegovo zlato kao kozmičku pravdu nakon 'krađe u Vancouveru'. Zatim je ponos nacije, muška ruska Zbornaja u hokeju na ledu, grubo iznevjerila nabrijavane mase ispavši u četvrtfinalu od podcijenjene Finske, da bi iste večeri očajna žudnja medija svu preostalu energiju očekivanja uperila u jednu 15-godišnjakinju

Mladu djevojku su u Rusiji, kako to već biva u nacional-medijskom ludilu koje je dobro poznato i Hrvatima, praktički najavili kao pobjednicu prije početka natjecanja.

Čudo od djeteta iz Jekaterinburga, umjetnička klizačica Julija Lipnickaja, krenula je u svoju točku kratkog programa na ZOI-ju u Sočiju. U nakrcanoj Palači Iceberg počele su ovacije, počela je kolektivna euforija, a onda je djevojčica pogriješila kod izvođenja skoka trostruki flip i pala ostavši i bez medalje, a kamoli zlata.

Njezin pad bio je treći 'šokantni' rezultatski posrtaj za tri ruska pojedinačna i kolektivna predstavnika koje su ruski mediji najagresivnije kovali u zvijezde. Umjetničko klizanje u Rusiji toliko je popularno da imaju i TV show 'Zvijezde kližu', osim emisije 'Zvijezde plešu'. Kad je taj sport u pitanju, ni akreditirani novinari u Sočiju ne mogu biti sigurni da će moći ući u dvoranu ako na vrijeme ne nabave propusnicu. Karte koštaju od 500 do skoro 4.000 kuna!

O hokeju da se i ne govori: smatra ga se najomiljenijim sportom još od trofejnih sovjetskih vremena. No samostalna Rusija nikako da na olimpijskim Igrama osvoji zlatnu medalju...

Što se hokejaša tiče, više nema prostora za traženje međunarodne zavjere kao nakon poraza od SAD-a. Nakon što je mjesecima prao mozak gledatelja reklamnim spotovima u kojima Kovaljčuk, Ovečkin i ekipa recitiraju dubokoumne filozofske misli o spremnosti i kolektivnoj energiji, medijski moloh traži žrtvu i najvjerojatnije će se gnjev svaliti na izbornika Biljaletdinova. Čovjek je skrušeno preuzeo odgovornost samo na sebe, a najtiražniji dnevnik Sport Express već mu je počeo derati kožu.

I u smjeru klizačkog asa Pljušenka upućene su neke kritike zbog egocentričnosti. No nakon razočaranja s Lipnickajom, napadati dijete bilo bi previše pa je, barem na trenutak, nastupila otrežnjujuća spoznaja.

Reporter Prvog kanala Andrej Žurankov u srijedu je za Julijin pad okrivio sebe i svoje kolege koji su, kako je rekao, cijelog tjedna na razne načine pokušavali doprijeti ne samo do nje, nego i do njezine obitelji - čak su joj, opisao je, i baku maltretirali telefonskim pozivima.

Samosvijest i samokritika kakva se rijetko viđa u suvremenom novinarstvu, i od koje se može učiti. Govoriti, doduše, o katarzi moloha bilo bi naivno: pokazalo se to već kad smo na internetskoj stranici Prvog kanala potražili Žurankovljev komentar kako bismo ga točno citirali. No pokazalo se da je objavljena samo skraćena verzija njegova komentara.

'Pobjeda naših sportaša i vaša je pobjeda', poučava potencijalno skeptične građane jedan od propagandnih natpisa uz autobusnu stanicu u Sočiju dok sportaši, milijunaši na radu u SAD-u, koje ti isti građani nikada neće sresti na ulici, gube li ga, gube... Čiji je onda taj poraz kojeg neki sada nazivaju sramotnim? Demagogija bi jednoga dana mogla doći na naplatu.