ZADNJI INTERVJU

Evo što nam je Ćiro nedavno govorio o odnosu s Tuđmanom, Robertu Prosinečkom, ali i Zdravku Mamiću

08.02.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Iako smo već dugo znali da Ćiro Blažević 'ratuje' s opakom bolešću, njegov šarm i optimizam budili su nadu da će i iz ove bitke izaći kao pobjednik. Ili barem dočekati još koji rođendan. Nažalost, sudbina je htjela drugačije i dan (ili dva, jer njegov je tata s malim zakašnjenjem došao prijaviti rođenje sina) prije 88. rođendana natjerao nas je da zaplačemo

Trener svih trenera, kako je svojevremeno legendarnom treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću nadjenuo nadimak novinar Branko Stipković u Sportskim novostima, bio je idealan sugovornik o brojnim nogometnim, ali i nenogometnim temama. Uvijek bez dlake na jeziku, jer bio je neovisan, ali i principijelan.

>> Preminuo je Miroslav Ćiro Blažević

Znao je šarmirati, ali i 'ubadati'. I često reći ono što se mnogi ne bi usudili.

Prenosimo dijelove posljednjeg velikog intervjua koji je Ćiro Blažević dao za tportal u prosincu 2021. godine.

>> Ćiro Blažević u velikom intervjuu otkrio svog favorita za novog trenera Dinama te što mu je rekao Franjo Tuđman i što misli o Zdravku Mamiću

Kad smo već kod ove smjene trenera, a kažu u Dinamu da je Željko Kopić privremeno rješenje, koga vi vidite na klupi nakon njega? Spominju se Ante Čačić, Robert Prosinečki…

Mislim da je Prosinečki najpozvaniji. Ali nije važno ono što ja mislim. Važno je što misle oni koji odlučuju. Ali u svakom slučaju, kad već pitaš, onda sam ja između spomenutih za Prosinečkog. Jer bi se on najbolje uklopio u mentalitet koji savršeno poznaje. Savršeno poznaje nogometnu materiju, ima već puno trenerskog iskustva, tako da je Robert Prosinečki moj izbor.

Znamo da ste jako vezani uz Dinamo i da osvajanje naslova prvaka bivše Jugoslavije 1982. godine opisujete kao vrhunac svoje trenerske karijere. Iako ste osvojili svjetsku broncu 1998. godine u Francuskoj.

Dok ja živim, za mene je 1982. najvažnija. To je uspjeh koji je obilježio moju trenersku karijeru.

Spomenuli ste nedavno, točnije nakon promašenog penala protiv Lokomotive, Brunu Petkovića. Kako biste ga vi 'doveli u red' i natjerali da igra na poziciji koju mu odredi trener?

Petković je u vrlo izloženoj situaciji jer su svi poznavatelji nogometa registrirali njegovu nadarenost. Svi smo alergični na to što taj registrirani kapacitet ne daje učinak adekvatan svom talentu. Morao bih biti malo dulje s njim da bih mu odredio 'terapiju', tako da ja njega jako uvažavam kao nogometaša jer je on plemenit, izvanserijski igrač i mogao bi riješiti mnoge stvari kada bi imao mogućnost ponavljanja: 'Sad sam bio dobar, ali drugi put ću biti još bolji.' Evidentno je da će se on morati sam zatvoriti u tamu svoje kože i raščistiti to. Uglavnom, trener - ako je utjecajan, jer ima i onih koji su treneri, ali nisu autoriteti - može s njime na kraj. Toliko puta sam se ulovio kako razmišljam: 'Ma što mu ja nisam trener, proigrao bi mi on itekako.' Možda sam prepotentan kada to kažem. Ali nadam se da nije beznadežan slučaj. Već je krajnje vrijeme, tebi se Petkoviću obraćam, da reagiraš i da izbaciš tog đavla koji je tvoja kočnica, da u svakoj utakmici očituješ i manifestiraš svoju superiornost. Jer ti si nadaren i talentiran toliko da možeš napraviti razliku. Jer kada ti igraš, onda se vidi razlika. A kada ne igraš i kada gledaš, kada si indiferentan i malodušan, onda si ti suprotan uteg u konačnici rezultata.

Kad ste spomenuli Roberta Prosinečkog kao idealnog kandidata za Dinamovu klupu, moram vas pitati jeste li ponosni na to što su mnogi vaši bivši igrači, od nažalost pokojnog Cice Kranjčara, pa preko Bilića, Štimca, Prosinečkog, Nike Kovača, do asistenta na klupi Varteksa Zlatka Dalića, stigli do izborničkih funkcija?

Jesam, sine moj, jako sam ponosan. Dobro si to primijetio. Cijela plejada mojih nogometaša postali su treneri. Nadam se da sam im ja udijelio malo te 'infekcije' da uđu u te opasne vode, tu avanturu koja se zove nogometni trener.

Gajili ste prijateljstvo s prvim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom. I nikad niste skrivali svoje simpatije. Kakve imate uspomene na njega, jer neki su se odmaknuli od njegovih ideja? Navodno vas je špotao i zbog previše golova u jednoj utakmici.

Ha, ha… On je mene vrlo često špotao jer smo imali takav odnos da sam si dao pravo reći mu ono što možda drugi nisu smjeli. Onda, u jednom času, valjda mu se učinilo da sam prešao granicu, pa mi je rekao: 'Nikad više da vas nisam čuo da govorite o politici. Jer o politici vi pojma nemate. Uostalom, niti o nogometu nemate pojma.' Eto, to mi je rekao i to neću nikada zaboraviti.

  • +7
Miroslav Ćiro Blažević Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Kad smo već spomenuli predsjednika Tuđmana, koji je bio obožavatelj Croatije, imao je želju i napraviti novi stadion u Maksimiru. Mislite li da bi se mogla dogoditi ovakva devastacija Dinama, odnosno otuđenje klupskog novca, da je on živ?

Sine moj, kad me već tjeraš da govorim o Zdravku Mamiću, moram reći veliku istinu. Danas smo svi skloni bacati kamenje na Zdravka Mamića. A ja sam najvjerodostojniji čovjek koji zna da je Dinamo uvijek bio siromašan klub. Značajan, ali vrlo siromašan. Onda je došao Mamić i napravio Juventus od Dinama. Pa kad hoćete nešto pričati o Mamiću, onda ne možete bacati samo drvlje i kamenje na njega. On je napravio od Dinama veliki klub. I standard mu je podigao na najviši nivo. Želim ostati na tome, a ovo drugo je stvar suda.

Znali ste reći da vam je Zdravko Mamić napravio puno dobroga, ali još više zla.

Pa da, osvojio sam prvenstvo, a on me istjerao. Bio je u toj poziciji. I on me istjerao jer je znao da ću mu smetati u njegovoj konačnoj politici i njegovoj doktrini kako se slaže klub. Ja sam to što jesam, jer nikad nisam povrijedio sport, povrijedio protivnika, nikad nisam napravio nešto što nije regularno, a to je u Mamićevoj doktrini, da bi došao do cilja, nepoznato. I znao je da me mora maknuti.

Puno hvalite izbornika Zlatka Dalića, ali koga biste istaknuli od igrača? Ili tko bi iz njegove momčadi 2018. mogao igrati u onoj vašoj iz 1998. godine?

Ma iz ove bi mogao ku… igrati.

Pa ni Luka Modrić?

Ma on može igrati bilo gdje u svijetu. Luka Modrić je najveći igrač s ovih prostora u povijesti. I on je neupitan. Po talentu. I onaj Kovačić. I on bi mogao. Ali on ima 'ćuka' u glavi. Zamjeram mu, jer ga pratim i znam što može, a alergičan sam kada igrač ne pruži ono što može, pa sam ga malo kritizirao. I on mene sretne i kaže mi: 'Ja vas ne poznajem.' Znači, sine moj, ako si katolik i ideš u crkvu, loše si odgojen. Loše si interpretirao moju primjedbu. Ona je bila samo dobronamjerna. A tko si ti da tebi Ćiro Blažević ne može reći da ti učinak nije adekvatan talentu.

A što je još Ćiro govorio o brojnim temama, pročitajte OVDJE.

  • +22
Miroslav Ćiro Blažević - karijera Izvor: EPA / Autor: Achim_Scheidemann